Peking: delavce v poslovno stavbo zaklenili po le enem primeru omikrona

Koronavirus 17. Jan 202212:182 komentarja
Delite:
Razkuževanje
Foto: PROFIMEDIA

V eni od poslovnih stavb v kitajski prestolnici je v nedeljo nadzorno osebje za covid-19 vleklo škatle z blazinami in posteljnino skozi skrbno varovan vhod za delavce, ki so obtičali v pisarnah in se pripravljali na dneve "zapora". Peking namreč skuša preprečiti širjenje omikrona pred zimskimi olimpijskimi igrami.

Stavba na zahodu mesta je zaprta, vsi, ki so ostali v njej, pa se morajo testirati na koronavirus, saj je bila ena od zaposlenih v soboto pozitivna na omikron, kar je prvi potrjeni primer zelo nalezljive različice v mestu.

V preteklem tednu so bili pristojni v Pekingu v visoki pripravljenosti, saj se je okužba z omikronom razširila v Tiandžinu, večjem pristaniškem mestu, ki je oddaljeno le 30 minut vožnje s hitrim vlakom. Skupek se je že razširil na dve drugi mesti, oddaljeni več sto kilometrov.

Na podlagi zbranih podatkov okužena ženska ni bila v stiku z nobenim potrjenim primerom in ni zapustila prestolnice v zadnjih 14 dneh, pristojne pa skrbi, da se omikron že širi po mestu.

V nasprotju s preostalim svetom Kitajska sledi strategiji ničelne tolerance do covida-19, ki temelji na strogih omejitvah, vključno z množičnimi testiranji, zaporami in dolgo karanteno za mednarodne prihode.

Edini primer v Pekingu so potrdili v najslabšem času, saj se mesto pripravlja na sprejem tisoče športnikov, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah – tudi iz držav, v katerih je različica omikron zelo razširjena. Oblasti so pripravile tako imenovani olimpijski mehurček – namenjen temu, da bodo udeleženci ločeni od širše javnosti. A zdaj opozarjajo na “dvojni pritisk domačih in uvoženih primerov”.

Potem ko so pri ženski potrdili okužbo, so oblasti začele ukrepati in uvedle brezkompromisne “hitre zapore” – ljudje so obtičali na krajih, kot so poslovne stavbe – in obsežno sledenje stikom in testiranje na območjih z visokim tveganjem.

Stanovanjska soseska, v kateri živi okužena ženska, je od olimpijskega parka oddaljena le 15 minut vožnje. Celotna soseska je od takrat zaprta, ljudje se morajo testirati, oblasti pa jemljejo vzorce iz okolja. Novinarji CNN, ki so se konec tedna peljali mimo soseske, so videli postavljene velike ovire, ki preprečujejo, da bi kdo prišel v sosesko ali iz nje odšel.

Prebivalci smejo na svež zrak znotraj soseske – v nasprotju s strožjimi zaporami v drugih delih države, kjer ljudje ne smejo zapuščati svojih stanovanj – ni pa jim dovoljeno je zapustiti. V soseski so se začele kopičiti smeti, a le določene ekipe jih lahko odnesejo. Številna bližnja podjetja so zaprta.

Tudi podjetje, v katerem je okužena zaposlena, je podobno zaklenjeno, zunaj pa so postavljeni veliki šotori za odvzem in analizo testov za vse, ki so ostali noter. Tako bo, dokler ne bodo znova razglasili, da je stavba varna za odprtje.

Peking
Foto : PROFIMEDIA

Zgodovino poti okužene ženske so državni mediji objavili z obsežnimi podrobnostmi, kje se je gibala v zadnjih dveh tednih. Na dolgem seznamu so postaje podzemne železnice, javna stranišča, supermarket, luksuzni nakupovalni center in trgovina Dior, znana restavracija s pekinškimi racami, kino, frizerski salon, prizorišče stand up komedije in celo smučarski park.

Po poročanju tabloida Global Times je bilo do zdaj testiranih približno 13.000 ljudi, ki so bili na teh lokacijah.

Od zjutraj Peking ni poročal o novih primerih. Oblasti so na novinarski konferenci opozorile, da bi se lahko ženska z virusom okužila po rokovanju z mednarodno pošto.

Kitajski uradniki so za lokalne izbruhe večkrat krivili uvoženo blago. Vendar je po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) tveganje za prenos koronavirusa z okuženih površin majhno v primerjavi s prenosom po zraku. Virus “hitro” umre na poroznih površinah, vendar je bolj obstojen na trdih, notranjih površinah, je lani povedal CDC.

Potem ko so se pojavile novice o edinem primeru v Pekingu, so številne šole v prizadetih okrožjih ta teden uvedle šolanje od doma, mesto pa je zaprlo številne turistične znamenitosti in templje. Od 22. januarja se morajo vsi, ki prihajajo v prestolnico, testirati na virus pred prihodom in po njem.

Kljub skorajšnjemu prihodu tisočih športnikov na olimpijske igre, ki se bodo začele 4. februarja, je Peking odpovedal na desetine mednarodnih letov. Od srede so bili vsi leti iz ZDA v Kitajsko ali odpovedani ali bodo še odpovedani.

Športniki in njihovo osebje se večinoma pripeljejo s posebnimi leti, ki so omejeni na osebe z olimpijsko akreditacijo, kot del mehurčka, ki zajema vse stadione, tekmovalna prizorišča, nastanitve in gostinske storitve in ima svoj transportni sistem.

Vang Guangfa, pulmolog v prvi bolnišnici univerze v Pekingu, je dejal, da je položaj še vedno težko oceniti, saj oblasti ne vedo, kje se je ženska okužila. “Zelo verjetno je, da bodo izbruhnili novi primeri, če ne bodo odkrili izvora,” je dejal.

Čeprav bi lahko nove okužbe v prihodnjih dneh povzročile še več omejitev, se ni treba pretirano odzvati na edini potrjeni primer, ki ne bi vplival na olimpijske igre, je dodal Vang.

Kot kaže, javnost v Pekingu deli njegovo mišljenje, saj so se množice ob koncu tedna udeležile zimskih praznovanj, kar je povsem v nasprotju z lokaliziranimi zaporami v nekaterih okrožjih. V nedeljo so se številne družine zgrinjale pri priljubljenem jezeru, da bi drsale.

Poleg Pekinga se vse več kitajskih mest bori za zatiranje izbruhov covida-19 in omikrona. Različica je bila prvič potrjena v soseski v Tiandžinu 8. januarja, od takrat pa še v sedmih drugih mestih, vključno s Pekingom.

Številna mesta uvajajo omejitve, kot so zapiranje javnih prostorov in prepoved obedovanja v restavracijah, pa tudi začasno ukinitev letalskih potovanj v prestolnico.

Objave in videoposnetki na kitajskih družbenih omrežjih prejšnji teden prikazujejo hitre in nenadne zapore v Šanghaju, ki ujamejo tiste, ki so pač imeli smolo, da so se znašli v bližini. V enem od nakupovalnih središč so kupci obtičali dva dni, pristojni pa so testirali vse v notranjosti in naročili temeljito čiščenje pred ponovnim odprtjem. Eden od videoposnetkov, objavljen na družbenih omrežjih, kaže žensko pred nakupovalnim središčem, ki joka in seže v roke majhnemu otroku, ki strmi nazaj izza steklenih vrat.

Ukrepi se morda zdijo skrajni, vendar so še vedno zelo priljubljeni za večino kitajske javnosti, ki lahko uživa v življenju kot običajno. In s tako veliki vložki oblasti ne tvegajo, saj vedo, da so vse oči uprte v Peking. Olimpijske igre se namreč približujejo.

Avtorica: Jessie Yeung/CNN

Komentari

Vaš komentar