Pet odstotkov bolnikov ima po covidu dolgotrajnejše težave z vohom in okusom

Koronavirus 28. Jul 202213:24
Delite:
Voh
Foto: PROFIMEDIA

Približno pet odstotkov ljudi, ki so preboleli covid, razvije dolgotrajnejše težave z vohom ali okusom, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji BMJ. Možnosti za okrevanje so glede na raziskavo pri ženskah manjše kot pri moških.

Izgubo čutov za voh in okus so opažali že na začetku pandemije, vendar ni bilo jasno, kako pogosto se takšni simptomi pojavljajo ali kako dolgo lahko trajajo. Da bi to ugotovili, so raziskovalci analizirali ugotovitve 18 prejšnjih študij, v katerih je sodelovalo skupno 3700 bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci so ocenili, da lahko izguba voha še dlje časa vztraja pri 5,6 odstotka bolnikov, medtem ko si 4,4 odstotka bolnikov ne more popolnoma povrniti čuta za okus.

Glede na navedbe raziskovalcev bi se morala večini bolnikov voh in okus obnoviti v treh mesecih po okužbi, vendar da se lahko “pri večji skupini bolnikov razvije dolgotrajna disfunkcija, ki zahteva pravočasno prepoznavanje, prilagojeno zdravljenje in dolgotrajno spremljanje”.

Danny Altmann, imunolog na Imperial College London, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je dejal, da gre za pomembno študijo. “Študije, kot je ta, nas opozarjajo na skrito breme ljudi, ki trpijo zaradi dolgotrajnih simptomov, vendar se jim morda ni zdelo vredno obrniti na osebnega zdravnika, saj so domnevali, da ne bo mogoče storiti veliko,” je dodal Altmann.

Raziskava je pokazala tudi, da je pri ženskah manjša verjetnost za povrnitev vonjanja ali okušanja kot pri moških. Vzrok za to ni jasen, vendar raziskovalci domnevajo, da imajo ženske običajno bolj izostren čut za voh in okus, kar pomeni, da lažje izgubijo možnost vonjanja in okušanja.

Podatki niso vključevali različice novega koronavirusa, s katero so se okužili bolniki. Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je pri različici omikron verjetnost izgube voha manjša, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar