Pet ruskih poslovnežev naj bi v preteklih treh mesecih storilo samomor

Svet 30. Apr 202218:51 > 19:00 0 komentarjev
Sergej Protosenja
Sergej Protosenja z ženo Nataljo (Vir: CNN)

Od konca januarja je, domnevno zaradi samomora, umrlo vsaj pet ruskih poslovnežev, od katerih so bili štirje povezani z ruskim energetskim gigantom Gazpromom. Trije naj bi pred domnevnim samomorom življenje vzeli tudi članom svoje družine. Osebe blizu umrlih dvomijo v uradno interpretacijo dogodkov.

Vsaj pet uglednih ruskih poslovnežev naj bi od poznega januarja do danes storilo samomor. Trije od njih naj bi pred tem ubili tudi člane svoje družine. Štirje so bili povezani z ruskim državnim energetskim gigantom Gazprom ali katerim izmed njegovih hčerinskih podjetij.

Po informacijah ruskega državnega medija RIA Novosti so enega izmed moških, ki je v Gazpromu zasedal visok položaj, 30. januarja našli mrtvega v njegovi koči v vasi Leninski blizu Leningrada. Po navedbah RIA so na kraju našli poslovilno pismo, smrt pa preiskovalci obravnavajo kot samomor. Ruski RenTV je moškega identificiral kot Leonida Šulmana, vodjo transporta pri Gazprom Invest.

Leonid Šulman, rusija, samomor
Leonid Šulman (Vir: CNN)

Le mesec zatem so v isti vasi našli Aleksandra Tjulakova, ki je prav tako zasedal visok položaj v Gazpromu. 25. februarja so ga našli v njegovi garaži, umrl naj bi zaradi samomora, je poročal ruski neodvisni časopis Nova Gazeta.

Aleksander Tjulakov
Aleksander Tjulakov (Vir: CNN)

Ruski preiskovalni urad primerov Šulmana in Tjulakova ni komentiral.

“Se je torej ubil? Mislim, da ne”

Še enega ruskega poslovneža, Vasilija Melnikova, so konec marca z družino našli mrtvega v mestu Nižni Novgorod, pa je poročal ruski časopis Kommersant. Melnikov je bil lastnik podjetja z medicinskimi pripomočki MedStorm. Po navedbah ruskega preiskovalnega komiteja so bili 43-letni Melnikov, njegova 41-letna žena in njuna otroka, stara štiri in deset let, zabodeni, predvidoma 23. marca.

Regionalni preiskovalni urad je takrat sporočil, da ni bilo sledi o nedovoljenem vstopu v stanovanje in da so našli in zasegli nože. V uradu so dodali, da upoštevajo več možnih različic dogodka, vključno z možnostjo, da je Melnikov umoril svojo ženo in otroke in si nato sodil sam.

V začetku aprila pa sta v domnevnih primerih umora, ki mu je sledil samomor, umrla še dva ruska poslovneža. Nekdanjega podpredsednika Gazprombank Vladislava Avajeva ter njegovo ženo in hčerko so 18. aprila našli mrtve v stanovanju v Moskvi, je poročala ruska državna tiskovna agencija Tass. Ta je potrdila, da oblasti primer preiskujejo kot umor-samomor.

Vladislav Avajev
Vladislav Avajev (Vir: CNN)

Julija Ivanova, predstavnica moskovskega preiskovalnega komiteja, je za Tass povedala, da je mrtve Avajeve našel sorodnik, ki sta ga kontaktirala družinski voznik in varuška, ki družine nista mogla priklicati po telefonu ali priti v stanovanje, saj so bila vrata zaklenjena od znotraj.

Prav tako nekdanji podpredsednik Gazprombanke Igor Volobujev, ki je iz Rusije nedavno prebežal v Ukrajino, je za CNN povedal, da ne verjame, da se je Avajev ubil sam. “Njegova služba je bila v privatnem bančništvu, ukvarjal se je z zelo pomembnimi strankami. Upravljal je z ogromnimi vsotami denarja. Se je torej ubil? Mislim, da ne. Mislim, da je vedel nekaj, kar je predstavljalo določeno tveganje,” je dejal Volobujev.

Sin meni, da je bil oče umorjen

19. aprila, le dan po Avajevi smrti, so mrtvega našli Sergeja Protosenjo, nekdanjo vodjo plinske proizvodnje Novatek – delni lastnik katere je Gazprom. Trupla njegove žene in hčerke so našli v bližini, je za CNN povedal vir blizu preiskave. Družino so našli v njihovi družinski hiši v španskem mestu Lloret de Mar. Trupli žene in hčerke so našli v hiši, kazali sta znake nasilne smrti. Truplo Protosenje so našli zunaj na vrtu, je še dodal vir. Primer preiskujejo kot primer družinskega nasilja, ki se je sprevrgel v dvojni umor s samomorom.

Sin Protosenje je v pogovoru z Daily Mail podvomil v to v različico dogodka; meni, da je bil njegov oče umorjen. “Moj oče je ljubil mojo mamo in še posebej mojo sestro Mario, bila je njegova princeska. Nikoli jima ne bi škodoval. Ne vem, kaj se je tisto noč zgodilo, a vem, da jima oče ni škodoval,” je zatrdil Fedor Protosenja, ki je bil v času incidenta v družinski hiši v Franciji.

Kljub sinovim izjavam katalonska policija smrti še vedno preiskuje kot primer družinskega nasilja. “Druge hipoteze smo izključili. Izključili smo tudi možnost trojnega umora,” je za CNN povedal predstavnik policije. “Da bi bila kriva ruska mafija? Niti ne,” je še dodal.

V podjetju Novatek, kjer je bil Protosenja prej zaposlen, so zatrdili, da je bil Protesenja čudovita oseba in čudovit družinski človek. “Žal so se v medijih pojavile špekulacije na to temo, a prepričani smo, da te špekulacije niso povezane z resničnostjo. Upamo, da bodo španski organi pregona izvedli temeljito in objektivno preiskavo ter ugotovili, kaj se je zgodilo,” so v izjavi zapisali v podjetju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!