Pfizer za marec napoveduje prilagojeno cepivo za omikron

Koronavirus 10. Jan 202218:37 > 20:10 1 komentar
Prilagojeno cepivo za omikron
Foto: PROFIMEDIA

Cepivo, ki bo prilagojeno zelo nalezljivi koronavirusni različici omikron, bo pripravljeno marca letos, je napovedal izvršni direktor ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer Albert Bourla ter dodal še, da je podjetje že začelo izdelovati prve odmerke novega cepiva. Pri podjetju Moderna medtem cepivo proti omikronu napovedujejo za jesen.

Cepivo, ki bo po navedbah izvršnega direktorja podjetja Pfizer Alberta Bourle na voljo marca, bo resda posebej prilagojeno omikronu, a bo obenem učinkovito tudi v boju proti drugim različicam koronavirusa. Kot je priznal, za zdaj resda ni povsem jasno, ali je novo, posebej za eno različico prilagojeno cepivo sploh potrebno. A njegovo podjetje se je kljub temu odločilo to cepivo izdelati, saj si ga nekatere države želijo.

Kot je nadaljeval, upajo, da jim bo uspelo izdelati nekaj, kar bo nudilo “veliko, veliko boljšo zaščito” – še posebej pred samo okužbo z omikronom, saj je zaščita pred hospitalizacijami in hujšim potekom bolezni že zdaj, s trenutnimi cepivi, solidna, vsaj v primeru tretjega odmerka.

Za televizijo CNBC je danes spregovorila tudi izvršna direktorica podjetja Moderna Kate Feldman. Kot je povedala, tudi oni razvijajo cepivo, posebej prilagojeno različici omikron. Trenutno so na točki, ko bodo začeli klinično testiranje, medtem ko bi lahko cepljenje z njim steklo že jeseni, če bo šlo vse po načrtih.

Dogovore o predhodnem nakupu novega cepiva, skupaj vredne 18,5 milijarde dolarjev, je Moderna že podpisala z Veliko Britanijo, Južno Korejo in Švico.

Poživitveni odmerek cepiva Moderne, ki predstavlja le polovico siceršnjega odmerka, poveča ravni nevtralizacijskih protiteles proti omikronu za 37-krat v primerjavi z drugim odmerkom, medtem ko polni tretji odmerek učinkovitost poveča za kar stokrat.

Obsežna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da sta cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna 20 tednov po cepljenju z drugim odmerkom le približno desetodstotno učinkoviti pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom, sta pa še vedno učinkoviti pri zaščiti pred hujšim potekom covida-19.

Ta raziskava je tudi pokazala, da so poživitveni odmerki teh cepiv pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom kar do 75-odstotno učinkoviti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje