Študija: Če pijete veliko kave, to lahko zmanjša tveganje za nekatere vrste raka

Slovenija 05. Jan 202505:15 3 komentarji
kava, čaj, mraz
Foto: Profimedia

Redno pitje večjih količin kave zmanjšuje tveganje, da zbolite za rakom glave in vratu, kažejo rezultati študije.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki redno uživajo kavo, nekoliko manjše tveganje, da zbolijo za rakom glave in vratu. Z novo študijo, objavljeno v znanstveni reviji Cancer, so potrdili rezultate več prejšnjih, ki so nakazale podobno. Pozitivne učinke imata tudi pravi čaj in brezkofeinska kava, je še pokazala študija.

Število tovrstnih rakov – mednje med drugim štejemo raka ustne votline, žrela in grla – narašča tudi zaradi večjega števila okužb s HPV (humani papiloma virus), ki je eden od vzrokov zanje.

V raziskavi so analizirali podatke iz 14 prejšnjih študij, narejenih v Evropi, Severni in Latinski Ameriki. Udeležence so prosili, naj odgovorijo na vprašanja o tem, koliko čaja in kave popijejo. Raziskovalci so analizirali podatke 9.548 ljudi, ki so imeli tovrstnega raka, in 15.783, ki ga niso imeli.

Kot kažejo rezultati, pa je treba za učinek popiti kar precej kave. Ugotovili so, da imajo tisti, ki spijejo več kot štiri skodelice kave s kofeinom na dan, 17 odstotkov manjšo možnost, da zbolijo za rakom glave ali vratu, v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo. Pitje kave še posebej zmanjšuje tveganje za raka ustne votline in žrela. Pri slednjem se je izkazalo koristno pitje treh do štirih skodelic kave dnevno.

Učinkuje tudi brezkofeinska kava

Ugotovili so, da koristno vpliva celo brezkofeinska kava, saj je skodelica na dan povezana z nižjim tveganjem za raka ustne votline, ne pa tudi ostalih rakov glave in vratu.

Že pred omenjeno študijo je več drugih pokazalo podobno – da je pitje kave povezano z nižjim tveganjem za raka glave in vratu, ne pa tudi z nižjim tveganjem za druge vrste rakov, na primer raka prostate, pljuč, prebavil in jajčnikov.

skodelica kave
Foto: PROFIMEDIA

Pri čaju so rezultati nekoliko bolj zapleteni. Medtem ko pitje ene skodelice na dan znižuje tveganje za rake glave in vratu (za 9 odstotkov), pa pitje več skodelic zvišuje tveganje za raka grla. Avtorji študije pravijo, da bi lahko pitje veliko čaja potencialno povečalo možnost refluksne bolezni, ta pa je povezana z rakom grla.

Več preteklih študij je pokazalo varovalne učinke čaja predvsem v Aziji, kjer večinoma pijejo zeleni čaj. Omenjena analiza ni posebej izpostavljala razlik med vrstami čaja, je pa bila narejena na podlagi študij v Evropi in Ameriki, kjer pogosteje uživajo črni čaj.

“Novost pri tej študiji je, da je preiskala učinke kave in čaja na različne podvrste raka glave in vratu, in pokazala, da ima celo brezkofeinska kava določen pozitiven učinek,” je za Guardian povedala glavna avtorica študije dr. Chin Amy Lee z inštituta za raka medicinske fakultete univerze v Utahu.

Raziskovalci so upoštevali tudi druge dejavnike, kot so starost, spol, dnevno število pokajenih cigaret, uživanje alkohola ter uživanje sadja in zelenjave, in jih “odšteli”, tako da so v rezultatih izpostavili zgolj učinke kave oziroma čaja.

Da so rezultati študij, ki se zanašajo na odgovore ljudi, vprašljivi, pa je za Gurdian opozoril profesor londonskega King’s College dr. Tom Sanders. “V opazovalnih študijah je zelo težko iz statistične analize popolnoma izločiti moteče učinke, na primer tobak in alkohol,” je opisal. “Obstaja verjetnost, da se ljudje, ki pijejo veliko kave in čaja, izogibajo drugim škodljivim vedenjem, kot sta pitje alkohola in kajenje, to pa je verjeten razlog za manjše tveganje za te vrste raka,” je opozoril.

Kava in čaj vsebujeta številne koristne snovi. Po besedah avtorice študije Lee je iz rezultatov mogoče sklepati, da varovalnega učinka nima (zgolj) kofein, ampak druge snovi, ki so prisotne tudi v čaju in brezkofeinski kavi. Bioaktivne spojine, imenovane polifenoli, so namreč pokazale antioksidativne in protirakave lastnosti, ki zavirajo rasti tumorjev in njihovo širjenje (metastaziranje).

Pražena kava
PROFIMEDIA

Raka povzroča kajenje, pa tudi HPV

Glede na podatke iz slovenskega registra raka v povprečju pri nas vsako leto odkrijejo 475 novih primerov raka glave in vratu, večinoma (78 odstotkov) pri moških. 200 ljudi na leto zaradi tovrstnih rakov umre.

Med rake glave in vratu štejejo maligne tumorje, ki zrastejo v področju zgornjega dela dihalne ali prebavne poti, pojasnjujejo na spletni strani društva onkoloških bolnikov. Najpogostejša vzroka za nastanek rakov ustne votline, žrela in grla sta tobak in alkohol. Pomembna dejavnika sta tudi okužba z virusom Epstein-Barr, ki je povezan z nastankom raka v nosnem delu žrela, in okužba s HPV, ki je povezan z nastankom raka v ustnem delu žrela, natančneje v nebnicah in korenu jezika.

Drugi dejavniki, ki prispevajo k nastanku teh rakov, so slaba ustna higiena, refluks, poklicna izpostavljenost zaradi lesnega prahu ali azbesta ter neustrezna prehrana – predvsem preveč rdečega in dimljenega mesa ter premalo sadja in zelenjave, še pojasnjujejo na spletni strani društva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje