Pikre opazke prijateljev? Dovolj so tri besede, pravi strokovnjakinja za bonton

Navdih 20. Maj 202318:28 0 komentarjev
Sara Jane Ho
Instagram račun Sare Jane Ho

Druženje s prijatelji naj bi pomenilo sprostitev in prineslo prijetne občutke, a gotovo se je že vsem zgodilo, da nas je prijatelj nepričakovano zbodel s pikro opazko. Kako se odzvati? Dovolj so samo tri besede, svetuje strokovnjakinja za vedenjske vzorce s Harvarda, ki je s svojimi nasveti postala zvezda na Netflixu.

Ko se prijatelj pošali na vaš račun ali vas celo zmerja, navadno ne vemo, kako se odzvati, piše portal zadovoljna.rs. Ignoriranje nesramnih besed lahko vodi v več podobnih situacij, zato pretvarjanje, da vas komentar ni prizadel, ni najboljša zamisel.

Priročen nasvet, kako se odzvati v takem primeru, ponuja Sara Jane Ho, kitajska strokovnjakinja za vedenjske vzorce in mednarodna učiteljica bontona, ki je diplomo pridobila na eni najprestižnejših univerz na svetu – na Harvardu. Časnik New York Times pa jo je opisal kot predstavnico novih “superbogatašev”.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Jane Ho (@sarajaneho)

Jane Ho je tudi ustanoviteljica inštituta Sarita, šole, ki se v Pekingu že deset let osredotoča na družbene norme in bonton. Prepoznavnost pa ji je prineslo sodelovanje v Netflixovi oddaji Mind Your Manners, kjer mlade uči bonton in vedenje v določenih situacijah ali kot so zapisali na Netflixu, je Mind Your Manners “serija preobrazb”, v kateri učiteljica ljudem pomaga, da “z dobrimi manirami postanejo najboljši”.

“Si v redu?”

Najboljši odgovor na nesramnost je – prijaznost, svetuje Jane Ho. “Če vam je prijatelj rekel nekaj slabega, jaz v tem primeru dvignem pogled in ga vprašam: Si v redu?” pojasni.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Jane Ho (@sarajaneho)

Pri uporabi teh treh besed je pomemben tudi ton, še poudarja Sara. Ta naj bo prijazen in ne kratek ali oster, meni. Te tri preproste besede sogovorcu pokažejo, da četudi žalitve niste vzeli osebno, vam ni bila všeč, pojasni strokovnjakinja.

Vsekakor osebi ne dovolite, da nadzoruje vaše razpoloženje, poudari Jane Ho, ki meni, da je “največja moč pokazati, da oseba nima moči nad tabo”.

Sara take in podobne nasvete poleg Netflixa deli še na svojem kanalu na YouTubu, kjer svojim sledilcem med drugim svetuje, “kako jesti banano kot princesa”, ponudi korake, kako se vesti na prvem zmenku, in nasvete, s katerimi lahko nekomu poveste, da ima slab zadah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!