Pirati v Jadranskem morju? “Opazovali so nas z droni in se približali s supi”

Svet 23. Avg 202416:55 1 komentar
hrvaška, morje, jadranje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Jadralka je s hrvaškim portalom delila zgodbo, za katero bi pričakovali, da se dogaja v Adenskem zalivu ali na kakšni tropski in eksotični destinaciji, ne pa v Jadranskem morju.

Portalu Morski.hr je bralka zaupala izkušnjo s pirati na Hrvaškem. Z možem sta letošnje poletje jadrala od Mljeta do Biševa in Visa, vendar si bosta najbolj zapomnila neljube dogodke s Šolte in Hvara, kjer sta se soočila s pirati.

Kot je opisala bralka, sta 13. avgusta letos z možem izplula proti Šolti in se zasidrala v zalivu pred Zaglavom. Tam pa sta opazila nomadske tatove, ki so podnevi in ponoči z droni prežali na plovila. “Noč sva preživela v strahu, zjutraj pa sva se odpravila proti Braču, tam sva se kopala, nato pa nadaljevala do Hvara. Zasidrala sva se v zalivu pred Starim Gradom. Vsi drugi zalivi so bili namreč polni, ta pa je bil prazen. Tu sva spet opazila tatove, tokrat še več,” je povedala.

Ob pogledu na plažo sta se zdela gozd in nizko rastlinje prazna, a pogled skozi daljnogled je razkril, da je gozd poln bunkerjev.

hrvaška, morje, jadranje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Z obale sta gledala, kako sta se osebi vzpenjali na krov

Tudi nad tem zalivom je letel dron. Ko se je stemnilo, se je v gozdu videla svetloba, slišali so se glasovi, v bunkerju blizu morja pa sta opazila odraslo osebo. “Tisto noč je nekdo poskušal vlomiti na najino ladjo. Prepoznala sva zvoke plezanja in stopinj po krovu. Na srečo zaradi strahu nisva spala. Reflektorji so bili vklopljeni vso noč, prav tako svetila v morju,” je bralka opisala za Morski.hr.

Naslednji dan sta šla z možem sedet na skale. V zalivu sta opazila dve osebi na supih, mislila sta, da gre za tujce. “Nato je mož odšel na sprehod, da bi si ogledal nedostopen gozd, poln bunkerjev. Ko se je obrnil, sta bili osebi s supa že na krovu. Pregnala ju je kamera na ladji, kljub temu pa sta poskušala ukrasti ribiško palico, ki je bila na krmi, a nista bila uspešna,” je dodala.

Zaradi dogodka sta se zbala in se še vedno nekoliko v šoku ob 19. uri odpravila v Maslinico na Šolti. “To ni bil najin prvotni načrt, saj sva se nameravala zasidrati nekje bližje, a zaradi šoka nisva preveč razmišljala. Malo pred Splitskimi vrati, pod Bračem, sta se nad najino ladjo pojavila dva drona. Morje je postajalo vse bolj valovito, začelo se je mračiti, lune ni bilo, noč je bila temna. Mislila sva, da sta drona tam po naključju, da pripada vojski ali policiji. Vendar se je v daljavi pojavil črn čoln, brez luči za prednost plovbe, ni ga bilo niti na radarju.”

morje, hrvaška, dron
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Zakonca sta plula počasi, s hitrostjo sedmih milj. Po dveh urah plovbe, nekje pri zalivu Tatinja na Šolti, pa sta ugotovila, da je temen čoln še vedno tam. “Tokrat so nama nekaj vrgli na premec; na tanki vrvici je nekaj viselo in poskakovalo po premcu. Bilo naju je strah, zato sva poklicala 112. Vendar nama niso mogli pomagati, so pa naju povezali s pomorsko policijo na Reki, da bi vsaj prek telefona spremljali, kaj se dogaja,” je opisala.

“Kakšen dron lahko leti več kot dve uri v takšnih razmerah?”

Zagotovili so jima, da ju bo v Maslinici pričakala policija. “Črni čoln se je približeval, poskušala sva videti karkoli, a brez uspeha. Videla sva le črn dim iz čolna, ko se nama je skušal približati. Takrat je ugasnil tudi moj telefon,” je povedala bralka. Policijska ladja bi ju lahko dosegla šele v treh urah, do Maslinice pa sta potrebovala še približno pol ure. Zato sta pospešila na 20 vozlov, vendar jima je črni čoln sledil.

“Ko sva zavila proti Maslinici, je tisto končno padlo s premca v morje, saj so bili tam najvišji valovi. Zapeljala sva se v zaliv Šešula, oni za nama. Potem sva zavila naprej v Maslinico, oni pa so prav tako obrnili čoln iz Šešule. Ugasnili so luči, tako da jih nisva več mogla videti, dronov pa niso več dvignili v zrak. Ob 22. uri sva v šoku prispela v Maslinico, patrulji pomorske policije je bilo lažje, ker sva bila na varnem, policist pa tam ni mogel ničesar storiti, le zapisnik je naredil. V bistvu nihče ni mogel narediti ničesar. Kot da se ni nič zgodilo,” pravi pretresena bralka.

Ob tem se sprašuje, kakšen dron lahko leti več kot dve uri v takšnih razmerah. Je bil morda vojaški dron? So ga kupili na črnem trgu? Kdo je bil na črnem čolnu, dolgem približno sedem ali osem metrov, ki ga v trdi temi sploh ne vidiš? Je mogoče, da so hoteli zakoncema ukrasti čoln ali morda kaj drugega? Bi morali imeti na morju zaščito, se še sprašuje.

pirati, morje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

“Najin čoln je v odličnem stanju, redno vzdrževan, z veliko opreme. A očitno je ta oprema za takšne situacije premalo, zato bova to spremenila. Imava veliko izkušenj z jadranjem, mož je pomorščak,” je dodala. Portal pa je pozvala, naj razišče situacijo in nanjo opozori vse, ki plujejo po Jadranu.

Portal Morski.hr je o primeru povprašal splitsko policijo. Odgovore bodo objavili, ko jih prejmejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje