Pirc Musar pred vrhom Brdo-Brioni: Širitveni proces mora biti otipljiv

Svet 07. Okt 202413:37 0 komentarjev
nataša pirc musar
Foto: PROFIMEDIA

V Tivtu v Črni gori bo jutri vrh pobude Brdo-Brioni, ki se ga bo iz Slovenije udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar. V ospredju pogovorov bodo vprašanja o izboljšanju sodelovanja med državami Zahodnega Balkana in Evropsko unijo. Srečanje bo po navedbah urada predsednice namenjeno tudi aktualnim temam, kot so mladi v regiji in trajnostni razvoj.

Nataša Pirc Musar srečanje voditeljev pobude Brdo-Brioni prireja s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem in gostiteljem, črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem.

Udeležbo so potrdili tudi preostali voditelji držav – predsednik Albanije Bajram Begaj, člani predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović in Željko Komšić, makedonska predsednica Gordana Siljanovska-Davkova, kosovska predsednica Vjosa Osmani in srbski predsednik Aleksandar Vučić, so za STA dejali v uradu črnogorskega predsednika.

Voditelji bodo na vrhu razpravljali o vprašanjih izboljšanja sodelovanja med državami Zahodnega Balkana in članicami Evropske unije, so sporočili iz urada črnogorskega predsednika. Kot so dodali, bo srečanje tudi priložnost za potrditev dobrososedskih odnosov in krepitev regionalnega sodelovanja ter za izražanje potrebe po okrepitvi strateškega dialoga med EU in državami Zahodnega Balkana.

Vrh Brdo-Brioni
Vrh Brdo-Brioni (Foto: Urad predsednice RS)

Pirc Musar: Širitveni proces mora biti viden prebivalcem regije

Pobuda Brdo-Brioni je namenjena spodbujanju medsebojnega sodelovanja in lajšanju prizadevanj držav v regiji na njihovi poti v EU. Pirc Musar pri tem poudarja, da mora EU zagotoviti, da postane širitveni proces viden in čim bolj otipljiv za prebivalce regije.

“Treba je sprejeti ukrepe, ki bodo jasno pokazali, da strateška odločitev za EU prinaša koristi državam kandidatkam in potencialnim kandidatkam. Hkrati se moramo na doseženi napredek kredibilno odzvati, da se zagotovi verodostojnost širitvenega procesa,” je izjavila pred srečanjem. Po drugi strani je opozorila, da države regije morajo ostati na reformni poti, saj je približevanje EU proces, ki temelji na izpolnjevanju meril.

Najdlje na poti v unijo sta med kandidatkami Črna gora in Srbija, ki se že pogajata o članstvu, Kosovo pa je edina država, ki še nima statusa kandidatke. Voditelji držav članic so letos sprejeli tudi odločitev o začetku pristopnih pogajanj z BiH, za kar si je močno prizadevala tudi Slovenija.

Voditelji držav Zahodnega Balkana so s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen septembra v Bruslju obravnavali reformne načrte, ki so jih države morale posredovati Bruslju. Reformni načrti bodo podlaga za izplačila iz šest milijard evrov vrednega načrta EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana. Države bodo ob izpolnitvi vseh reform prejele približno toliko sredstev na prebivalca, kot bi jih iz kohezijske politike EU.

Poseben poudarek bo namenjen mladim v regiji

Srečanje voditeljev pobude Brdo-Brioni bo po navedbah urada predsednice namenjeno tudi aktualnim temam, ki so skupne vsem državam regije. Lani sprejeta deklaracija je obravnavala vprašanja bega možganov, predvsem mladih v regiji, trajnostnega razvoja in zaščite okolja. Na letošnjem vrhu bodo te teme nadaljevali, s posebnim poudarkom na povezljivosti in mladih v regiji.

Stališče Slovenije je, da si je treba prizadevati za izboljšanje povezljivosti v vseh njenih vidikih, tako na področjih energetike in transporta kot tudi na področjih digitalizacije in stikov v kontekstu civilne družbe. Posebnega pomena je tudi delovanje na področju boja proti podnebnim spremembam oz. implementacija zelene agende za Zahodni Balkan, so še sporočili iz urada predsednice.

Pobudo Brdo-Brioni je še kot premier oblikoval Borut Pahor leta 2010 z namenom krepitve medsebojnega zaupanja in pomoči pri evropski poti držav Zahodnega Balkana.

Srečanja v okviru pobude so od leta 2013 potekala vsako leto. Približno polovico srečanj je gostila Slovenija, lani je potekalo v Skopju. Pogosto so se voditeljem držav članic pridružili tudi posebni gosti, ki pa jih letos po navedbah urada črnogorskega predsednika ne bo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!