Pitje alkohola na letalu lahko škodi tudi zdravim ljudem

Svet 05. Jun 202411:15 0 komentarjev
pitje alkohola na letalu
Foto: PROFIMEDIA

Kombinacija uživanja alkohola in spanja v okolju z nizkim zračnim pritiskom dodatno obremenjuje srčno-žilni sistem in lahko tudi pri zdravih posameznikih poveča tveganje za težave s srcem.

Letalske družbe bi morale razmisliti, ali na letalih potnikom še omogočati dostop do alkoholnih pijač, menijo strokovnjaki. Razlog je v povečanem zdravstvenem tveganju, predvsem v povezavi z obremenitvijo srca.

Nekateri potniki so vajeni, da odhod na oddih z letalom pogosto proslavijo s tem, da si med letom privoščijo alkoholno pijačo. To si lahko na krajših letih kupijo, na daljših pa je ta najpogosteje na voljo brezplačno.

Strokovnjaki opozarjajo, da je lahko uživanje alkoholnih pijač med letom v kombinaciji s spanjem, ki mu kot posledica pitja pogosto sledi, razlog za težave s srcem. Kombinacija pitja alkohola in spanja na letalu namreč dodatno znižuje raven kisika v krvi in povzroči pospešeno bitje srca tudi pri mlajših, piše britanski Independent.

Nedavno objavljena študija namreč ugotavlja, da omenjena kombinacija ob nižjem tlaku med letenjem zelo obremenjuje srce. “Pitje alkohola na letalu je z vidika zdravstvenega tveganja zelo podcenjeno. Gre za tveganje, ki bi se mu lahko zlahka izognili,” meni eden od soavtorjev študije in dodaja, da bi bilo zato vredno premisliti o spremembi predpisov za dostop do alkohola na letalih.

Nevarna kombinacija tudi za zdrave posameznike

Težave s srcem in krvnim obtokom predstavljajo sedem odstotkov nujnih zdravstvenih primerov, ki se zgodijo med poleti, pri čemer srčni zastoji predstavljajo kar 58 odstotkov vseh preusmeritev letal. Kot so zapisali v študiji, je znano, da zadrževanje v hipobaričnem okolju (okolje z nizkim zračnim pritiskom) že tako znižuje raven kisika v krvi in pospešuje bitje srca. Potniki na letalih s težavami s srcem imajo zato tudi povečano tveganje poslabšanja simptomov srčno-žilnih bolezni.

Podoben učinek ima lahko tudi kombinacija uživanja alkohola in spanja med letom pri zdravih potnikih, ugotavljajo raziskovalci. Do takšnih ugotovitev so prišli s testiranjem 48 ljudi, starih med 18 in 40 let. Ti so dve noči preživeli v višinski komori, ki je ustvarila hipobarično okolje, podobno tistemu na potniškem letalu. Udeleženci raziskave so pred eno nočjo pili alkohol.

Izsledki testiranj so pokazali, da uživanje alkohola in nizka raven kisika v krvi zmanjšata kakovost spanca, kar obremenjuje kardiovaskularni sistem in podaljša trajanja nizke ravni kisika v krvi, poroča Independent.

V povprečju je raven kisika v krvi v noči, pred katero so pili alkohol, padla na 85 odstotkov, srčni utrip pa se je povečal na 88 udarcev na minuto. Raven kisika v krvi pri zdravem človeku na tleh je sicer okoli 96 odstotkov, srčni utrip pri posamezniku, ki alkohol pije na tleh, pa je okoli 77 udarcev na minuto.

Raziskovalci menijo, da je padec ravni kisika v krvi med poletom na 90 odstotkov sicer nekaj običajnega, skrbi pa jih predvsem 5-odstotna razlika, ki jo naredi alkohol. “Rezultati nakazujejo, da kombinacija alkohola in spanja v hipobaričnem okolju, celo pri mlajših posameznikih, predstavlja precejšnjo obremenitev za srčno-žilni sistem. Lahko vodi do poslabšanja simptomov pri bolnikih s srčnimi ali pljučnimi boleznimi,” so med drugim zapisali avtorji študije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!