Pjongjang v Rusijo pošilja tisoče vojakov: “To je grožnja mednarodni skupnosti”

Svet 18. Okt 202413:40 2 komentarja
Kim Džong Un in Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Južnokorejske obveščevalne službe so potrdile, da Kim Džong Un v Rusijo pošilja 12.000 vojakov, ki se bodo v Evropi borili proti Ukrajini. V Seulu opozarjajo, da vse večja podpora Pjongjanga Moskvi predstavlja pomembno varnostno grožnjo ne le za Južno Korejo, temveč tudi za mednarodno skupnost. 

Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo ruski invaziji na Ukrajino, je v četrtek ob sklicevanju na obveščevalne podatke dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Južnokorejska obveščevalna služba je danes potrdila, da Pjongjang namerava v podporo Rusiji napotiti 12.000 vojakov. Prvih 1.500 naj bi že prispelo v Rusijo.

Severna Koreja se je odločila, da bo v podporo Rusiji v vojni proti Ukrajini napotila štiri brigade z 12.000 vojaki, je danes ob sklicevanju na seulsko obveščevalno službo poročala južnokorejska tiskovna agencija Jonhap.

Seulska obveščevalna služba trdi, da je med 8. in 13. oktobrom zaznala, da je Severna Koreja prek ruske transportne ladje v Vladivostok prepeljala prvi kontingent 1.500 vojakov. Kmalu naj bi jih poslala še več. Dodaja, da so vojaki nameščeni v različnih bazah in bodo po usposabljanju napoteni na fronto.

Tudi urad južnokorejskega predsednika Jun Suka Jeola je danes opozoril, da je vse večja podpora Pjongjanga Moskvi šla preko prenosa vojaške opreme do dejanske napotitve vojakov. Ob tem je opozoril, da to predstavlja pomembno varnostno grožnjo ne le za Južno Korejo, temveč tudi za mednarodno skupnost.

Zelenski je medtem že v četrtek po srečanju z obrambnimi ministri članic zveze Nato opozoril, da glede na informacije ukrajinskih obveščevalnih služb Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo Rusiji. Na novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Markom Ruttejem je še dodal, da je na zasedenem ukrajinskem ozemlju že nekaj vojakov iz Severne Koreje.

Rutte pa je poudaril, da zavezništvo nima nobenih dokazov, da so severnokorejski vojaki vpleteni v spopade. “Vemo pa, da Severna Koreja podpira Rusijo,” je dodal.

Kim Džong Un in Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Tudi vodja ukrajinske obveščevalne službe (GUR) Kirilo Budanov je v četrtek v pogovoru za spletno stran The War Zone ocenil, da se okoli 11.000 severnokorejskih vojakov usposablja za pridružitev ruskim silam, ki se borijo proti Ukrajini, poroča španska tiskovna agencija EFE.

“Pripravljeni bodo 1. novembra,” je nadaljeval in dodal, da bo prvi kontingent 2.600 severnokorejskih vojakov nameščen v ruski regiji Kursk, kamor je ukrajinska vojska vdrla v začetku avgusta.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje