Planinski orel napadel in želel odnesti 20-mesečno deklico

Svet 10. Sep 202417:08 1 komentar
planinski orel
Foto: PROFIMEDIA

Pretekli teden je planinski orel na Norveškem napadel in ranil najmanj štiri ljudi. Vsi so utrpeli poškodbe, ki so jih morali oskrbeti v bolnišnici.

Kot je poročala norveška javna televizija, je mladi orel napadel deklico, ki se je igrala na družinskem dvorišču v osrednji regiji Trøndelag.

“Prišel je od nikoder in zgrabil najmlajšo hčerko,” je za televizijo povedal oče neimenovane deklice, ki pri dogodku ni bil navzoč. “Njena mama je priskočila na pomoč in orla zgrabila, a se je morala boriti z njim, da je hčerko izpustil. Na pomoč je prihitel tudi sosed,” je povedal oče. Kljub temu da je sosed orla preganjal s palico, se je ptica večkrat vrnila in skušala odnesti 20 mesecev staro deklico. Ta je v napadu utrpela lažje poškodbe po obrazu, v bolnišnici je dobila tudi nekaj šivov.

To je bil le eden od vsaj štirih napadov verjetno iste ptice, ki so jih zaznali na območju osrednje in južne Norveške v enem tednu, je za agencijo Associated Press (AP) povedal Alv Ottar Folkestad, strokovnjak za orle. “Zaradi podrobnosti v vzorcu in barvi perja verjamem, da gre za isto ptico,” je dejal. Dodal je, da je bilo vedenje ptice “radikalno drugačno od običajnega”.

Ptica je napadla vsaj še tri druge ljudi. 31-letni Francis Ari Sture je za AP povedal, da ga je ptica pretekli četrtek napadla vsaj šestkrat.

Bil je na pohodu in ob napadu se je poskušal zaščititi z nahrbtnikom, orla pa je nekajkrat tudi brcnil in ga na koncu pregnal. Povedal je še, da se je ves čas bal, da mu bo spodrsnilo in da bo padel v nezavest ter da ga bo orel “začel jesti”. Zdravniki, ki so mu oskrbeli globoke rane na obrazu, so povedali, da so ga pred hujšimi poškodbami rešili sončna očala in srajca z dolgimi rokavi.

Dan poprej je orel napadel tudi Mariann Myrvang, ki je povedala, da jo je orel spravil na kolena tako, da ni mogla več vstati. Na pomoč ji je priskočil mož, ki je z vejo orla pregnal. Tudi Mariann je utrpela nekaj ran, ki so jih morali v bolnišnici zašiti.

Po napadu na otroka je na prizorišče prišel tamkajšnji lovski čuvaj, ki je ptico izsledil in jo evtanaziral, poročajo norveški mediji.

Planinski orli, ki imajo razpon kril do dveh metrov in so pogosti v večjem delu Skandinavije, običajno jedo manjše sesalce, lisice in ovce, ljudi pa ne napadajo in se jih bojijo. Ta je “verjetno imel vedenjsko motnjo”, pa je povedal Folkestad. Dodal je, da je šlo za mlado, letos rojeno samico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje