Po 15 letih sodni epilog letalske nesreče, v kateri je umrlo 152 ljudi

Svet 10. Sep 202411:44 0 komentarjev
Ostanki letala, izvlečeni iz Indijskega oceana leta 2009
Ostanki letala, izvlečeni iz Indijskega oceana leta 2009 (Foto: PROFIMEDIA)

Prizivno sodišče v Parizu je danes potrdilo sodbo iz leta 2022 in jemenski letalski družbi Yemenia Airways prisodilo 225.000 evrov kazni za nenaklepne uboje in povzročitev poškodb v letalski nesreči leta 2009. V strmoglavljenju letala v Indijski ocean so umrli vsi člani posadke in potniki razen dvanajstletne deklice.

Prizivno sodišče v Parizu je danes odločilo, da bo jemenska letalska družba Yemenia Airways morala plačati kazen 225.000 evrov za nenaklepne uboje in povzročitev poškodb v letalski nesreči leta 2009, v kateri je umrlo 152 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem je sodišče potrdilo sodbo iz leta 2022.

Letalo Airbus A310 družbe Yemenia Airways je 29. junija 2009 zvečer na poti proti otočju Komori strmoglavilo v Indijski ocean, pri čemer so motorji letala delovali s polno močjo. Umrli so vsi člani posadke in potniki razen dvanajstletne deklice. Med žrtvami je bilo tudi 65 francoskih državljanov.

V preiskavah po nesreči inšpektorji in strokovnjaki niso odkrili nepravilnosti na letalu. Za nesrečo so okrivili neustrezno ravnanje posadke.

Tožilstvo je Yemenio Airways obtožilo, da so njihova izobraževanja za pilote pomanjkljiva. Prav tako so menili, da letalo ne bi smelo leteti ponoči, ko bi bili zaradi vremenskih razmer verjetno potrebni zahtevni pristajalni manevri, na letališču pa več pristajalnih luči ni delovalo.

To je v sodbi leta 2022 potrdila tudi glavna sodnica, ki je navedla, da je letalska družba upoštevala vse predpise, a je vseeno prišlo do dveh primerov malomarnosti, ki sta bila neposredno povezana z nesrečo. Družbi Yemenia Airways je dosodila takrat najvišjo dovoljeno kazen 225.000 evrov.

Glavna sodnica na prizivnem sodišču je danes potrdila sodbo iz leta 2022. Uvedla je dodatno sankcijo, po kateri bo sodba dva meseca javno objavljena na letališču v Marseillu in letališču Charles de Gaulle v Parizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!