Po 44 letih razrešili umor: pri tem jim je pomagal cigaretni ogorek

Svet 30. Avg 202412:29 0 komentarjev
cigaretni ogorek
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški policisti so s pomočjo DNK-analize cigaretnega ogorka aretirali morilca Dorothy Silzel, ki so jo umorili leta 1980.

Policija v ameriški zvezni državi Washington je prejšnji teden aretirala 65-letnega Kennetha Duana Kunderta. Obtožen je umora 30-letne Dorothy “Dottie” Marie Silzel, ki so jo mrtvo našli 26. februarja 1980 v njenem domu v Kentu v Washingtonu.

Obdukcija je pokazala, da je umrla zaradi zadušitve, utrpela udarec v glavo in bila spolno zlorabljena.

Nazadnje so jo videli tri dni pred smrtjo. Ko dva dni ni prišla na delo, so njeni prijatelji in sodelavci poklicali policijo in jo prosili, naj Silzel obišče doma.

Čeprav takratna DNK-tehnologija ni bila dovolj napredna, da bi identificirali osumljenca, so preiskovalci na kraju zločina kljub temu zbrali DNK-vzorce. Iz zbranih vzorcev so preiskovalci sestavili DNK-profil morilca, neznanega moškega.

Leta 2016 je napredek na področju tehnologije DNK preiskovalcem omogočil, da z žrtvinega kopalnega plašča sestavijo delni DNK-profil osumljenca. Tega so čez leta večkrat primerjali z bazami podatkov, a se noben ni ujemal z DNK-profilom s kraja zločina.

Preboj so dosegli leta 2022. Kriminalistični laboratorij je identificiral 11 možnih osumljencev z uporabo posebnih genetskih postopkov, ki preiskovalcem omogočajo, da najdejo sorodnike neidentificiranih osumljencev. Skupaj z detektivskim delom jih lahko nato lažje izsledijo.

Osumljenca za umor sta bila Kenneth Kundert in njegov brat, oba živeča v Arkansasu.

Septembra 2023 so ju detektivi začeli preiskovati. Oba sta bila tedaj v priporu zaradi drugega zločina. Prošnji za prostovoljni DNK-vzorec se je odzval Kundertov brat, Kundert pa DNK-vzorca ni želel dati. Analiza je pokazala, da Kundertov brat ni bil morilec.

Policija je zato poskusila pridobiti še Kundertov DNK-vzorec. Policisti so obiskali stanovanje bratov v Arkansasu, kjer sta živela tudi za čas umora Silzel in ki je bilo od njenega oddaljeno le slabih 400 metrov.

Med pregledom so našli Kundertov cigaretni ogorek, katerega analiza je pokazala, da Kundertov DNK ustreza DNK-vzorcu osumljenca s kraja umora.

Obtožili so ga umora prve stopnje z varščino tri milijone dolarjev. Ali si je priskrbel zastopnika, za zdaj še ni jasno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!