Po brodolomu luksuzne jahte pri Siciliji italijanski organi preiskujejo kapitana

Svet 26. Avg 202415:50 0 komentarjev
Reševanje s potopljene jahte na Siciliji
Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Tožilstvo na Siciliji je po sobotni sprožitvi preiskave zaradi povzročitve brodoloma zaradi malomarnosti in uboja uvedlo preiskavo tudi proti kapitanu plovila. Jamesa Cutfielda so v nedeljo zasliševali približno dve uri, danes pa preiskavo nadaljujejo z zaslišanji drugih članov posadke, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

51-letni kapitan James Cutfield z Nove Zelandije je eden od 15 ljudi, ki so preživeli nesrečo jahte Bayesian, ki je minuli ponedeljek potonila v hudem neurju ob obali Sicilije. Umrlo je sedem ljudi, med njimi britanski magnat Mike Lynch, njegova hčerka in več prijateljev ter glavni kuhar na ladji.

Po poročanju italijanskega časnika La Repubblica, ki ga povzema Ansa, je tožilstvo kapitana za osumljenca v primeru razglasilo po zaslišanju v nedeljo, že drugem v zadnjem tednu dni, potem ko je sprva v soboto uvedlo preiskavo proti neznanim osebam zaradi povzročitve brodoloma in večkratnega uboja.

Prvo truplo so reševalci našli že kmalu po nesreči, preostalih šest pa v naslednjih dneh, in sicer v kabinah, ki so bile najbližje površja in kamor so se potniki glede na ugibanja preiskovalcev zatekli v iskanju zadnjih ostankov zraka. Plovilo je potonilo na morsko dno, približno 50 metrov globoko. 15 ljudem se je uspelo rešiti na rešilni čoln, od tega večini članom posadke.

Preiskovalce zanima, ali so bile lopute zaprte

Po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev je območje, kjer se je nahajala ladja, okrog 4. ure zjutraj zajelo silovito neurje z močnim vetrom. Potonila naj bi v nekaj minutah.

Kapitana naj bi na zadnjem zaslišanju spraševali o tem, ali so bile lopute in vrata zaprte, ter o dogajanju v nekaj več kot 30 minutah od trenutka, ko je začela v ladjo pritekati voda, do sprožitve alarma.

Danes potekajo zaslišanja še ostalih članov posadke in kot piše Ansa, ni izključeno, da bi lahko preiskavo razširili še na koga izmed njih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!