Čustvena vrnitev Američanov v domovino, pričakala sta jih tudi Biden in Harris

Svet 02. Avg 202405:39 > 08:04 6 komentarjev

Odvilo se je še zadnje dejanje velike izmenjave zapornikov. Na ameriških tleh je namreč pristalo letalo, s katerim so pripotovali novinar Evan Gershkovich, nekdanji ameriški marinec Paul Whelan in novinarka Alsu Kurmaševa. Ob čustveni vrnitvi je predsednik ZDA poudaril, da je družina tista, ki je najbolj pomembna, Vladimirju Putinu pa sporočil: "Nehaj." Biden se je še enkrat zahvalil tudi Sloveniji.

Okoli pol šeste ure zjutraj po našem času je v ZDA v letalski bazi Andrews pristalo letalo, ki so ga Američani nestrpno pričakovali. Z njim so namreč prispeli novinar Evan Gershkovich, nekdanji ameriški marinec Paul Whelan in novinarka Alsu Kurmaševa, ki so bili še pred kratkim ruski zaporniki.

Kot je znano, je trojica del velike izmenjave zapornikov med Zahodom ter Rusijo in Belorusijo. V ZDA so jih pričakali njihovi družinski člani, v delegaciji dobrodošlice pa sta bila tudi ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris.

Čustveno snidenje

Po tem, ko je letalo pristalo, so bile vse oči uprte vanj, saj so prisotni nestrpno čakali, da vidijo osvobojene Američane. Letalu se je približala skupina ljudi, na čelu sta bila Biden in Harris. Ko so se vrata letala odprla, je sledil zmagoslaven trenutek.

Paul Whelan
Paul Whelan v objemu s sestro (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

Najprej je izstopil Whelan, sledil je velik aplavz prisotnih in rokovanje z Bidnom. Ameriški mediji so ob tem poročali, da gre res za zgodovinske prizore. Po rokovanju s Harris je Whelan pomahal še medijem, nato pa močno objel sestro. Biden je Whelanu na jopič pripel svojo značko ameriške zastave.

Kot drugi je izstopil Gershkovich, ki je tako Harris kot Bidna objel, po kratkem klepetu pa se je tudi sam pridružil svoji družini. Gershkovich je nato pristopil še do zbranih novinarjev in svojim sodelavcem z Wall Street Journala dejal: “Doma sem!”.

Kot zadnja je izstopila še Kurmaševa, ki je prav tako objela predsednika in se rokovala s podpredsednico, nato pa stekla v objem svoji družini. Ravno njen prihod je bil najbolj čustven, saj prav danes ena od njenih hčerk praznuje rojstni dan in srečanje z mamo je bilo najlepše darilo.

Zdaj bivše zapornike čaka pot v San Antonio, kjer bodo opravili zdravniške preglede.

Alsu Kurmaševa
Alsu Kurmaševa v objemu z družino (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

Biden: Slovenija je potegnila pravo potezo ob pravem času

Ameriški predsednik Biden se je v izjavi vnovič zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem, da je bila izmenjava zapornikov mogoča. “Čudovito je. Dolgo smo čakali na to. A prepričan sem bil, da nam bo uspelo. In resno sem mislil, ko sem rekel, da so zavezništva tista, ki naredijo razliko,” je dejal Biden in dodal, da so bile poteze zaveznikov pomembne.

Joe Biden
Joe Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

Posebej je izpostavil Slovenijo in dejal, da je Slovenija potegnila pravo potezo ob pravem času. Posebno zahvalo je namenil tudi nemškemu kanclerju Olafu Scholzu. Poudaril je tudi, kako pomembna je ta vrnitev zapornikov zaradi njihovih družin. Na novinarsko vprašanje, kaj sporoča ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pa je kratko dejal: “Nehaj.”

Preberite še: Kdo so izmenjani zaporniki in zakaj so jih zaprli (SEZNAM)

Rusi doma že včeraj

Letalo z zaporniki, ki jih je Rusiji predal Zahod, je v četrtek okoli 21.30 po našem času pristalo na letališču v Moskvi, pričakali so jih z vojaškimi častmi in rdečo preprogo, osebno je vsakega posebej pozdravil ruski predsednik Putin. Vohunka iz Slovenije Ana Valerevna Dulceva je jokala, ko se je spuščala po stopnicah letala, nato jo je Putin močno objel in ji predal velik šopek rož. Napovedal je, da bodo predlagani za državna odlikovanja. Več v prispevku Ruska vohunka iz Slovenije ob pristanku v Moskvi jokala, Putin jo je močno objel

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje