Po dveh mesecih Macron imenoval novo vlado, levica že žuga z nezaupnico

Svet 22. Sep 202415:38 2 komentarja
Francoski predsednik Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

V soboto zvečer je francoski predsednik Emmanuel Macron imenoval člane nove vlade pod vodstvom premierja Michela Barniera. V novi vladni ekipi je po slabšem rezultatu Macronovega sredinskega zavezništva tudi nekaj ministrov iz bolj desnih strank. To je sprožilo nasprotovanje na levici, ki že napoveduje glasovanje o nezaupnici.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto zvečer po več kot dveh mesecih od parlamentarnih volitev imenoval člane nove vlade pod vodstvom premierja Michela Barniera. Nova vlada predstavlja premik v desno, kar je v državi sprožilo tudi nekaj protestov podpornikov levice, češ da sestava ne odraža rezultatov julijskih volitev.

Bolj desno usmerjenost med drugim nakazuje imenovanje nekdanjega vodje republikancev v senatu Bruna Retailleauja na položaj notranjega ministra. Retailleau je znan predvsem po svojih strogih stališčih glede migracij. Edini član nove vlade, ki prihaja z bolj levega političnega pola, pa je nekdanji član socialistov Didier Migaud, ki je prevzel vodenje ministrstva za pravosodje.

Novi finančni minister je postal 33-letni Antoine Armand iz Macronove stranke Preporod, ki je doslej vodil parlamentarni odbor za gospodarske zadeve. V novi vladi je tudi nekaj že znanih obrazov. Tako Sebastien Lecornu ostaja minister za obrambo, Rachida Dati ministrica za kulturo, dosedanji državni sekretar za evropske zadeve Jean-Noel Barrot iz vrst sredinskega Demokratičnega gibanja (MoDem) pa prevzema zunanje ministrstvo.

Sestavljanje kabineta, v katerem je 39 članov, se je izkazalo za trd oreh in je vodilo v kar nekaj napetosti med Macronom in Barnierem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijski levi politiki so medtem že napovedali glasovanje o nezaupnici proti novi vladi. Na julijskih predčasnih volitvah je namreč zmagalo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), vendar je Macron zavrnil njihovo kandidatko za sestavo vlade. Med prvimi nalogami Barniera bo oblikovanje proračuna za prihodnje leto, pri čemer je ta teden finančno stanje države že označil za zelo resno. Prva seja nove vlade je napovedana za ponedeljek. Prvi Barnierev govor v parlamentu pa bo 1. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje