Po hekerskem napadu zagrebški klinični center spet normalno obratuje

Svet 28. Jun 202412:49 0 komentarjev
klinični center Zagreb
Klinični center Zagreb (Foto: PROFIMEDIA)

Po včerajšnjem kibernetskem napadu na največjo hrvaško bolnišnico ta spet normalno obratuje. Kdo je kriv za napad še ni jasno, je pa odgovornost za sredine DDoS napade na spletna mesta več hrvaških institucij medtem prevzela proruska NoName057(16) hekerska skupina.

Informacijski sistemi zagrebškega kliničnega centra po četrtkovem kibernetskem napadu spet normalno delujejo, so sporočili iz največje bolnišnice na Hrvaškem.

“Praktično vse deluje, še vedno bodo manjše težave, ki jih bomo odpravili dopoldne, a bolnišnica normalno deluje in mislim, da vsi skupaj nekoliko lažje dihamo,” je davi za javno radiotelevizijo HRT povedal pomočnik direktorja za kakovost Milivoj Novak.

Po četrtkovem kibernetskem napadu na bolnišnico so bili pristojni primorani ustaviti vse njene sisteme. Pacienti pri tem niso bili ogroženi, so se pa pojavile nevšečnosti, kot je pisanje izvidov na roko. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je po napadu sporočilo, da so začeli kriminalistično preiskavo.

Do hekerskega napada na največjo bolnišnico na Hrvaškem je prišlo dan po tem, ko so hekerji izvedli napad onemogočanja storitev oz. DDoS na več spletnih mest hrvaških institucij, med drugim ministrstva za finance, davčne uprave, zagrebške borze in narodne banke.

Odgovornost za napad je še isti dan prevzela z Rusijo povezana hekerska skupina NoName057(16). “Že nekaj časa nismo bili na Hrvaškem, zato smo se odločili ‘spomniti’,” je na omrežju Telegram zapisala skupina. Ob tem je objavila seznam napadenih institucij, med katerimi pa ni zagrebškega kliničnega centra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!