Po izbruhu Etne nebo prekrila črni dim in pepel, letališče spet odprto

Svet 05. Jul 202409:39 > 11:35 0 komentarjev
Izbruh vulkana Etna
Foto: Giuseppe Di Stefano/Etna Walk/REUTERS

V Italiji že nekaj dni opažajo povečano dejavnost vulkanov, predvsem Etne na Siciliji in ognjenika na otoku Stromboli. Po jutranjem zaprtju zaradi pepela iz Etne so popoldan znova delno odprli letališče v Catanii. Na Stromboliju pa je civilna zaščita razglasila rdeče opozorilo, potem ko je prišlo do močnega izbruha in izliva lave.

Etna je v četrtek pozno v noč bruhala lavo in pepel, zaradi česar so davi zaprli letališče v Catanii. Z letališča so sporočili, da je vulkanski pepel prekril vzletno-pristajalno stezo in letala.

Številne lete so preusmerili na druga letališča na Siciliji. Letališče v Catanii so nato v popoldanskih urah znova odprli. Kot je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, letališče sicer deluje v omejenem obsegu.

Izbruh vulkana Etna
Foto: Maxar Technologies/REUTERS

Iz vulkana bruha lava, nebo sta prekrila črni dim in pepel, piše NT News. Višina oblaka je ocenjena na 4,5 kilometra. Ta je padel na več mest na jugovzhodnem območju Etne in vse do Catanie, še poroča Rai. Vulkan je bil bolj aktiven že zadnja dva tedna. Sprva je bila aktivnost blaga in stabilna, v sredo se je postopno povečala, v četrtek pa je Etna začela bruhati lavo, piše srbski Telegraf.

Zaradi pepela, ki je prekril ulice mesta Catania, so omejili promet. Dvokolesniki danes ne smejo voziti, dovoljena hitrost za vozila pa je znižana na 30 kilometrov na uro, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Etna na otoku Sicilija je najbolj aktiven vulkan v Evropi in se dviga 3.357 metrov nad mestoma Messina in Catania. Izbruhi na Etni so pogosti, za lažjo predstavo: leta 2021 je Etna v šestih mesecih izpustila toliko vulkanskega materiala, da je v višino zrasla za skoraj 30 metrov, poročajo tuji mediji. Najbolj uničujoč izbruh Etne je bil sicer leta 1669, ko so tokovi lave ali potresi, ki so sledili izbruhu, uničili približno štirinajst vasi in mest.

Izbruhnil tudi vulkan na otoku Stromboli

Ob Etni so povečane aktivnosti zaznali tudi na skoraj 300 kilometrov oddaljenem vulkanskem otoku Stromboli. V četrtek popoldne je močno izbruhnil istoimenski vulkan, iz kraterja se je lava izlivala v morje. Steber pepela se je dvigoval skoraj dva kilometra visoko.

Civilna zaščita se je zato odločila dvigniti stopnjo pripravljenosti z oranžne na rdečo. Oblasti so prebivalce pozvale, naj spremljajo dogajanje in natančno upoštevajo navodila civilne zaščite.

Stromboli je eden najbolj aktivnih vulkanov v Evropi. Na otoku živi le nekaj sto ljudi. Številni turisti prihajajo na otok, da bi se povzpeli na 920 metrov visok vulkan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!