Po izgonu novinarke Avstrija na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov

Svet 27. Jun 202409:13 3 komentarji
mikrofoni
Foto: PROFIMEDIA

Še ena avstrijska novinarka mora zapustiti Rusijo. Gre že za drugo avstrijsko novinarko, ki so ji tamkajšnje oblasti odvzele akreditacijo. Moskva pravi, da gre za povračilen ukrep, saj da avstrijske oblasti nenehno diskriminirajo predstavnike ruskih medijev v Avstriji. Avstrijsko zunanje ministrstvo je sedaj na pogovor poklicalo ruskega odpravnika poslov.

Avstrija je v sredo na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov, potem ko so ruske oblasti njeni novinarki Caroli Schneider odvzele akreditacijo in jo pozvale, naj čim prej zapusti Rusijo. Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, saj je Dunaj ruski novinarki Arini Davidjan v ponedeljek odredil, da v dveh tednih odide iz države.

Schneider je že druga novinarka avstrijske javne radiotelevizije ORF, ki je v Rusiji ostala brez akreditacije. Pred približno dvema tednoma se je to zgodilo Marii Knips-Witting.

“Odvzem akreditacije Caroli Schneider, vodji pisarne in zadnji uslužbenki ORF v Moskvi, je brez primere,” je v izjavi zapisalo avstrijsko zunanje ministrstvo in potezo označilo za neupravičen korak in samovoljen napad na svobodo medijev.

V odgovor na odločitev Moskve je ministrstvo na pogovor poklicalo ruskega odpravnika poslov v Avstriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podobno mnenje kot na ministrstvu so izrazili tudi pri ORF. “ORF je seznanjen z odločitvijo Rusije, vendar je nikakor ne more razumeti,” so med drugim sporočili in dodali, da gre za nov ruski napad na svobodo medijev.

Rusko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da je ukrep proti Schneider “prisilni povračilni ukrep, povezan z nenehno diskriminacijo predstavnikov ruskih medijev v Avstriji”. Vodji dunajskega urada ruske tiskovne agencije Tass Arini Davidjan namreč avstrijske oblasti niso podaljšale dovoljenja za bivanje. V ponedeljek so ji odredili, naj v dveh tednih zapusti državo.

Pred tem so aprila njej in njenemu kolegu Ivanu Popovu odvzeli akreditacijo, na kar so se v Moskvi odzvali z odvzemom akreditacije Knips-Witting. Popova so sicer v Avstriji razkrili kot domnevnega ruskega vohuna, ki je pred tem pod krinko novinarja več let neopaženo deloval tudi v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje