Po izraelskem napadu več eksplozij ob mednarodnem letališču na jugu Bejruta

Svet 04. Okt 202408:13 0 komentarjev
Rakete nad Bejrutom (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael še naprej obstreljuje libanonsko prestolnico Bejrut, pri čemer je po navedbah tujih tiskovnih agencij davi odjeknilo več ogromnih eksplozij tik ob mednarodnem letališču na jugu mesta. Cilj naj bi bila poslopja gibanja Hezbolah. V izraelskih napadih na Libanon je bilo ta teden po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot 1.000 ljudi.

Izraelska vojska je ponoči izvedla 11 zaporednih napadov na domnevna oporišča oboroženega gibanja Hezbolah na jugu Bejruta, je neimenovan vir povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, libanonska nacionalna tiskovna agencija (NNA) pa je poročala o “več kot desetih” eksplozijah.

Izraelska vojska je sporočila, da je zadela “cilje, ki so del obveščevalnega sedeža Hezbolaha v Bejrutu”.

Tarča enega od napadov na Bejrut je bil tudi Hašem Safidin, potencialni naslednik nedavno ubitega vodje Hezbolaha Hasana Nasrale, je poročalo več izraelskih medijev, pa tudi ameriški medij Axios, ki se je skliceval na neimenovane izraelske uradnike. Izraelska vojska v komentarju za AFP tega ni potrdila.

Izraelska bojna letala so v zadnjih 24 urah izvedla približno 20 napadov na Libanon, ob tem pa so napadla tudi pomembno cesto med Sirijo in Libanonom ter tako ohromila promet med državama.

Bejrut
Dim nad Bejrutom (Foto: Abdelaziz Boumzar/REUTERS)

Samo ta teden umrlo več kot 1.000 ljudi

Medtem ko se nadaljujejo zračni napadi na več krajih po vsej državi, tudi na vzhodu Libanona, so izraelske kopenske sile že nekajkrat poskušale vstopiti v državo, vendar je gibanje Hezbolah njihove prodore večkrat uspešno odbilo, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je zaradi izraelskega obstreljevanja ta teden skupno umrlo več kot 1.000 ljudi, več sto tisoč pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Libanonski premier Nadžib Mikati je v torek dejal, da je število razseljenih zaradi izraelskih napadov naraslo na 1,2 milijona.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo še, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih ubitih 37 ljudi, 151 ljudi pa je bilo ranjenih. Po njihovih podatkih je bilo ta teden v Libanonu ubitih tudi več kot 40 reševalcev in gasilcev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!