Po volitvah v Venezueli opozicijskemu voditelju grozi aretacija

Svet 03. Sep 202408:16 1 komentar
Edmundo Gonzalez
Edmundo Gonzalez (Foto: REUTERS)

Zaradi domnevnega prisvajanja položaja in spodbujanja k uporu je venezuelsko sodišče izdalo nalog za aretacijo opozicijskega voditelja Edmunda Gonzaleza Urrutie, poraženca spornih julijskih volitev.

Sodišče v Venezueli je v ponedeljek izdalo nalog za aretacijo Edmunda Gonzaleza Urrutie, poraženca spornih julijskih predsedniških volitev, na katerih naj bi zmagal dolgoletni predsednik Nicolas Maduro.

Sodišče je nalog za prijetje Gonzaleza izdalo na podlagi obtožb o prisvajanju javnih funkcij, ponarejanju javnih dokumentov z namenom očitanja goljufije, zaroti, sabotaži in spodbujanju k uporu ter povezav z organiziranim kriminalom in financerji terorizma, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nihče v tej državi ni nad zakoni, nad institucijami,” je v ponedeljek na televiziji dejal Maduro, ki si je na volitvah konec julija zagotovil že tretji šestletni mandat na čelu države, čeprav državna volilna komisija še vedno ni objavila uradnih izidov, rekoč, da je bila tarča kibernetskega napada.

Nicolas Maduro, venezuela
Nicolas Maduro (Foto: PROFIMEDIA)

Opozicija Madura in njegove zaveznike obtožuje volilne goljufije in trdi, da je na volitvah pravzaprav zmagal Gonzalez. Po volitvah so v državi izbruhnili protesti, med katerimi je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih več kot 20 ljudi, na stotine pa pridržanih. Voditeljica opozicije Maria Corina Machado in Gonzalez sta se morala skriti.

Priznanje izida volitev so zavrnili tudi v EU, ZDA in številnih državah Latinske Amerike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje