Putin svari Južno Korejo pred dobavo orožja, Seul poklical ruskega veleposlanika

Svet 21. Jun 202408:43 > 13:26 2 komentarja
Foto: KCNA via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je posvaril Južno Korejo, da bo v primeru dobave orožja Ukrajini naredila "veliko napako". To je Putin storil po obisku Severne Koreje, podpisu strateškega sporazuma z varnostnimi jamstvi med državama in po tem, ko je Seul morebitno dobavo orožja Ukrajini napovedal prav v luči sporazuma med Moskvo in Pjongjangom.

Na izjave Seula, da dopušča možnost dobave orožja Ukrajini v vojni z Rusijo, se je Vladimir Putin odzval med obiskom Vietnama, kamor je v četrtek prispel po dvodnevnem obisku v Severni Koreji. Kot je dejal, bo Moskva v tem primeru sprejela “odločitve, s katerimi trenutno južnokorejsko vodstvo najverjetneje ne bo zadovoljno,” je poročal britanski BBC.

Ruski predsednik je dodal, da je Moskva pripravljena oboroževati Pjongjang, če bodo ZDA z zaveznicami še naprej dobavljale orožje Ukrajini. “Dobavitelji orožja verjamejo, da niso v vojni z nami. Tudi v Pjongjangu sem dejal, da si v tem primeru sami pridržujemo pravico, da z orožjem oskrbujemo druge regije sveta,” je dejal Putin.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Čeprav je Rusija leta 2006 sprejete sankcije Združenih narodov proti Severni Koreji najprej podpirala, je Putin ob obisku Hanoja dejal, da bi jih bilo treba “revidirati”.

Na spremembo stališča Rusije do tega vprašanje kaže tudi marčevsko glasovanje v Varnostnem svetu ZN, ko so vložili veto na predlog resolucije za podaljšanje mandata panelu strokovnjakov, ki pomaga nadzirati izvajanje sankcij proti Severni Koreji. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Južna Koreja v znak nasprotovanja strateškemu dogovoru med Rusijo in Severno Korejo danes poklicala na pogovor ruskega veleposlanika v Seulu Georgija Zinovieva.

Vladimir Putin in Kim Jong Un
Vladimir Putin in Kim Jong Un (Foto: PROFIMEDIA)

Seul je “odločno pozval Rusijo, naj nemudoma ustavi vojaško sodelovanje s Severno Korejo in deluje v skladu z resolucijami ZN,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko zunanje ministrstvo in ob tem pozvalo Rusijo, naj udejanji odgovornost, ki jo ima kot stalna članica Varnostnega sveta ZN.

“Kršitev resolucij Varnostnega sveta in podpora Severni Koreji bo oslabila našo varnost in neizogibno poslabšala odnose med Južno Korejo in Rusijo,” je dejal predstavnik zunanjega ministrstva Kim Hong-kyun.

Po napadu z droni zagorelo v ruski rafineriji nafte

V regiji Krasnoder naj bi zgodila še dva napada z droni, v katerih so bile ranjeni najmanj štirje ljudje. Ruske sile so minulo noč skupaj sestrelile 114 brezpilotnikov, so sporočile ruske oblasti. Da so rafinerijo nafte v krasnodarski regiji na jugu Rusije ponoči napadli domnevno ukrajinski droni, so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass davi sporočili iz regionalnega centra za krizno odzivanje.

V ločenih napadih brezpilotnikov na avtobusno postajo v kraju Južni in tovarno v mestu Krasnodar naj bi bile davi ranjene vsaj štiri osebe, poroča ruska tiskovna agencija Ria, medtem ko je guverner regije Venjamin Kondratjev v objavi na omrežju X navedel, da je v napadu z droni na toplarno v bližini železniške postaje v kraju Južni umrl en človek.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so s sistemi protizračne obrambe sestrelili 70 brezpilotnikov nad Krimom in Črnim morjem ter 43 na območju krasnodarske regije in enega nad Volgogradom. Ministrstvo je dodalo, da je bilo v zračnem napadu na rafinerijo nafte v okraju Severski v krasnodarski regiji poškodovanih nekaj upravnih zgradb, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V zadnjih mesecih je Ukrajina začela napadati rusko energetsko in prometno infrastrukturo ter z zavezniško pomočjo okrepila proizvodnjo brezpilotnih letalnikov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje