Po izgredih na Otoku izredni sestanek cobra, premier napovedal odločne ukrepe

Svet 05. Avg 202407:47 > 17:50 15 komentarjev
IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)

Na Downing Streetu so potrdili, da se je danes odvil sestanek o odzivu na izredne razmere, potem ko so zaradi nasilnih izgredov v številnih mestih po Združenem kraljestvu konec tedna aretirali več kot 150 ljudi. Po sestanku je premier Keir Starmer napovedal pospešitev postopkov proti osumljenim in napotitev specializiranih policistov. Obljubil je tudi ukrepe proti hujskaškim vsebinam na spletu.

V Veliki Britaniji so se ta konec tedna nadaljevali izgredi, ki so izbruhnili po smrtonosnem ponedeljkovem napadu z nožem.

Skupina ljudi je v Rotherhamu med drugim razbila okna hotela, v katerem so nameščeni prosilci za azil, in zanetila požar. Poškodovanih je bilo najmanj deset policistov, eden je utrpel poškodbe glave. Protestniki so vanje metali lesene deske in jih škropili z gasilnimi aparati. Nasilni protestni shodi so potekali tudi v Boltonu, Hullu, Southportu in Middlesbroughu.

Premier Keir Starmer je napad na hotel in drugo nasilje že obsodil in napovedal, da se bodo vpleteni v izgrede soočili z roko pravice.

Izgredi na Otoku Izgredi na Otoku
Foto: Hollie Adams/REUTERS
Izgredi na Otoku Izgredi na Otoku
Foto: Hollie Adams/REUTERS
Izgredi na Otoku Izgredi na Otoku
Foto: Hollie Adams/REUTERS
Izgredi na Otoku Izgredi na Otoku
Foto: Hollie Adams/REUTERS

Na Downing Streetu pa so potrdili današnji, tako imenovani sestanek cobra, na katerem so se posvetili odzivu na stopnjujoče se nasilje, poroča BBC.

Na teh sestankih se dobiva odbor za odzivanje na izredne razmere, tam pa se med drugim zberejo ministri, javni uslužbenci, policisti, obveščevalci in drugi. Okoli 11.30 se je sestanek cobra končal, premier Starmer je po kriznem sestanku dejal, da bo ustanovljena “stalna vojska specializiranih policistov” za boj proti nasilnim protestom, poroča britanski BBC.

Zavzel se je tudi za pospešitev postopkov kazenskega pregona. Več osumljencev se je danes že soočilo z obtožbami na sodišču, je povedal Starmer, ki je predsedoval sestanku. Laburistični premier je prepričan, da je treba izgrednike tudi javno razkriti. “Prosil sem, da se vpletene čim prej poimensko identificira. Občutili bodo vso moč zakona,” je zatrdil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vsakdo, ki spodbuja nasilje na spletu, se bo soočil s “polno močjo zakona”, je opozoril Starmer in dodal, da kazensko pravo velja tako na spletu kot zunaj njega. Vlada pa je medtem opozorila, da ukrepi družbenih medijev za boj proti hujskaškim vsebinam “ne gredo dovolj daleč”.

“Vlada sodeluje s spletnimi platformami, da bi zagotovila, da hitro odstranijo vsebine,” je povedal premierjev tiskovni predstavnik. Minister za tehnologijo Peter Kyle se s podjetji že pogovarja o povečanju ukrepov, je dodal.

Keir Starmer
Foto: Henry Nicholls via REUTERS

Starmer je že pred tem nakazal, da bi bil lahko odziv podoben tistemu ob nemirih leta 2011, ko je bil prav on na čelu državnega tožilstva. “Aretacije in obsodbe lahko izvedemo zelo hitro. Sam sem bil del tega leta 2011 in odločen sem, da bomo storili vse, kar je potrebno, da te nasilneže čim prej privedemo pred roko pravice,” je še dejal.

Ministri so med drugim predlagali, da bi lahko sodišča zasedala 24 ur, da bi pospešila postopke, kar se je prav tako zgodilo že leta 2011.

Vzrok za proteste in izgrede je bil ponedeljkov napad z nožem v obmorskem mestu Southport, v katerem so bile ubite tri deklice, več otrok je bilo ranjenih. Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist.

Rože za žrtve napada z nožem
Rože za žrtve napada (Foto: Kirsten Donovan/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje