Po nasilnih protestih v Keniji sporni davčni zakon umaknjen: “Vdam se”

Svet 26. Jun 202420:47 0 komentarjev
PROTESTNIKI IN VOJSKA
Foto: PROFIMEDIA

Kenijski predsednik je umaknil davčni zakon, zaradi katerega so v državi izbruhnili smrtonosni izgredi. V spopadih s policijo, ki se ji je danes na ulicah pridružila tudi vojska, je umrlo najmanj 22 ljudi, od tega 19 v Nairobiju.

Kenijski predsednik William Ruto je danes sporočil, da umika predlagani davčni zakon, ki je v torek med obravnavo v parlamentu sprožil nasilne izgrede na ulicah prestolnice Nairobi.

“Vdam se in ne bom podpisal novega davčnega zakona, ki bo umaknjen,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Ruto in dodal, da bo umik zakona v močno zadolženi državi povzročil zmanjševanje sredstev za razvojne programe, namenjene kmetom in učiteljem.

velik zaslon, na njem kenijski predsednik poda izjavo
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je Ruto leta 2022 prevzel vodenje države, je njegova vlada večkrat dvignila davke. To je utemeljila s potrebo po servisiranju dolga, ki trenutno znaša 10 bilijonov šilingov oz. 73 milijard evrov, kar znaša približno 70 odstotkov BDP. Kenijo je k fiskalnim reformam pozval tudi Mednarodni denarni sklad.

Odločitev za umik davčnega zakona je kenijski predsednik naznanil po tem, ko je bilo v spopadih s policijo v torek ubitih najmanj 22 ljudi, od tega 19 v prestolnici Nairobi. Protestniki so prebili policijske barikade in vdrli v parlament, kjer so povzročili uničenje. Oblasti so sprožile preiskavo.

“Zavzel se bom za vključevanje mladih, naših sinov in hčera, da jim bomo prisluhnili,” je danes dejal Ruto v spravljivejšem tonu, ki je odstopal od torkovega večernega nagovora. Takrat je za nasilje obtožil “skupino organiziranih kriminalcev”, ki da so se infiltrirali med demonstrante v prestolnici, medtem ko so protesti drugje potekali mirno.

protesti v Keniji protesti v Keniji
Foto: PROFIMEDIA
protestniki visijo na ograji protestniki visijo na ograji
Foto: PROFIMEDIA
protesti v Keniji protesti v Keniji
Foto: PROFIMEDIA

Eden od vodij protestnikov Hanifa Adan pa je današnjo predsednikovo napoved na omrežju X opisal kot promocijsko potezo, s katero želi ustreči javnosti. Ob tem je napovedal, da bodo nadaljevali z mirnimi protestnimi shodi v belih oblačilih v spomin na preminule.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem danes prek svojega tiskovnega predstavnika pozval k zagotavljanju “jasne odgovornosti” policije in varnostnih sil po smrtih protestnikov. Na proteste, ki so jih po navedbah AFP vodili večinoma mladi, so se odzvali tudi v Beli hiši in oblasti v Keniji pozvali k spoštovanju pravice do mirnega javnega zbiranja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!