Po neuspešni izstrelitvi vohunskega satelita nova provokacija Severne Koreje

Svet 30. Maj 202408:29 0 komentarjev
moški gleda televizijo, kjer se vidi izstreljeno raketo
Foto: PROFIMEDIA

Severna Koreja je izstrelila več balističnih raket, ki so pristale v Japonskem morju. Seul je izstrelitev označil za provokacijo.

Severna Koreja je v davi po lokalnem času izstrelila okoli deset balističnih raket kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. Rakete so po okoli 350 kilometrih padle v Japonsko morje.

Izstrelitev balističnih raket je sledila neuspelemu poskusu Pjongjanga, da bi v ponedeljek v orbito poslal svoj drugi vohunski satelit. O neuspeli izstrelitvi satelita, s katerim je Severna Koreja kršila sankcije Združenih narodov, bo v petek razpravljal Varnostni svet ZN.

Izstrelitev raket je potrdila tudi Japonska. Po besedah japonskega premierja Fumia Kišide, ki je izstrelitev obsodil, so te očitno padle zunaj izključnega gospodarskega območja Japonske.

Kišida se je sicer v ponedeljek v Seulu srečal z južnokorejskim predsednikom Jon Suk Jelom in kitajskim premierjem Li Čjangom na prvem tristranskem vrhu držav po letu 2019. Na njem so med drugim potrdili zavezanost denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Višji analitik na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev v Seulu Hong Min je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da je današnja izstrelitev balističnih raket oblika protesta Severne Koreje proti zavezi o denuklearizaciji na tristranskem vrhu in napovedanemu zasedanju VS ZN. Izstrelitev tolikšnega števila raket je ob tem označil za dejanje brez primere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!