Po občutnem dvigu plač hrvaškim funkcionarjem povišico želijo tudi novinarji

Svet 26. Jul 202415:53 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški novinarji vlado pozivajo, naj izboljša njihov položaj. V sindikatu so izpostavili, da hrvaški novinarji povprečno mesečno zaslužijo 1.043 evrov neto in da samo v dveh javnih medijih redno obnavljajo kolektivno pogodbo, medtem ko v zasebnih medijih ni socialnega dialoga, ne zaščite pravic delavcev in kolektivnih pogodb

Sindikat novinarjev Hrvaške (SNH) je danes v odprtem pismu pozval premierja Andreja Plenkovića, naj vlada po odločitvi o povišanju plač državnim uslužbencem sprejme ukrepe za izboljšanje položaja novinarjev in medijskih delavcev na Hrvaškem.

V sindikatu so izpostavili, da hrvaški novinarji povprečno mesečno zaslužijo 1.043 evrov neto in da samo v dveh javnih medijih redno obnavljajo kolektivno pogodbo, medtem ko v zasebnih medijih ni socialnega dialoga, ne zaščite pravic delavcev in kolektivnih pogodb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sindikat ocenjuje, da bi prioritete vlade morali biti začetek socialnega dialog v medijskem sektorju in reforme za izboljšanje delovnih pogojev novinarjev, priprava zakona o medijih v sodelovanju z novinarji, njihovimi organizacijami in strokovnjaki ter krepitev pluralizma in svobode medijev. Prizadevati bi si morala tudi za transparentno lastništvo medijev in pravično razdelitev oglaševanja države, da bi podprla lokalne in regionalne medije.

Sindikat je še spomnil, da je vlada plače državnim uslužbencem povišala nekaj dni po objavi poročila o medijskem pluralizmu letos, v katerem so opozorili na vrsto problemov v hrvaškem medijskem prostoru, med drugim na vpliv politike na neodvisnost Sveta za elektronske medije in javne radiotelevizije HRT.

Hrvaška vlada je v četrtek državnim funkcionarjem osnovo plačo povišala za 83,45 odstotka na 947,18 evra bruto, predsednikom republike, vlade in sabora pa za okoli 70 odstotkov. Veliko povišanje je utemeljila tudi s tem, da plač že leta niso dvignili.

Plenkoviću se bo v skladu s tem mesečna plača s sedanjih 3.263 evrov neto z julijem povišala na 5.535 evrov neto oziroma 9.367 bruto. Po poročanju hrvaškega portala Index bo postal eden najbolje plačanih predsednikov vlade v članicah Evropske unije s podobnim standardom. Med drugim bo bolje plačan od premierjev Estonije, Italije, Grčije, Poljske in Slovenije.

Index še navaja, da njegova anketa, v kateri je sodelovalo več kot 29.000 bralcev, kaže, da 58 odstotkov vprašanih meni, da si premier, ministri, predsednik republike in drugi državni uslužbenci ne zaslužijo niti plač, ki jih prejemajo sedaj. Zvišanje si zaslužijo po mnenju 16 odstotkov vprašanih, a ne tako velikega, medtem ko sprejeto povišanje podpira 10 odstotkov vprašanih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje