Po okužbah z E.coli verigo s hitro hrano doletele prve tožbe

Svet 25. Okt 202414:49 > 15:32 0 komentarjev
hamburger McDonald's
Foto: PROFIMEDIA

Po nedavnem izbruhu okužb z bakterijo E.coli v ZDA, ko je po uživanju hrane v restavracijah McDonald's umrla ena oseba, sta dva od oškodovancev vložila tožbo zoper podjetje, več restavracij s hitro prehrano pa je s svojih jedilnikov preventivno umaknilo svežo čebulo.

Po tem, ko se je v restavraciji s hitro prehrano McDonald’s z bakterijo E.coli okužilo vsaj 49 ljudi, ena oseba pa je umrla, sta dva od oškodovancev vložila prvi tožbi zoper podjetje, poroča CNN.

Koloradčan Eric Stelly je hrano iz McDonald’sa kupil pred tremi tedni, kmalu po tem pa občutil slabost in trebušne krče ter opazil kri v blatu. Diagnosticirali so ga z okužbo z bakterijo E.coli, po kateri še vedno okreva.

Tožbo je danes vložila tudi prebivalka Nebraske Clarissa DeBock, ki se je z E.coli v McDonald’su okužila septembra.

V podjetju tožbe za CNN niso komentirali.

Izvora okužb, ki so jih zaznali v vsaj desetih ameriških zveznih državah, doslej še niso potrdili. Kot je sporočila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), ki preiskuje primere okužb, prve preiskave kažejo, da bi lahko izbruh povzročila narezana čebula v hamburgerjih Quarter Pounder verige McDonald’s.

Te so v okoli petini poslovalnic zato umaknili iz jedilnika, prav tako je več priljubljenih restavracij s hitro prehrano iz previdnosti umaknilo svežo čebulo s svojih jedilnikov.

Med tistimi, ki so se odločili v nekaterih svojih restavracijah iz ponudbe umakniti svežo čebulo, so KFC, Pizza Hut in Taco Bell, ki sodijo pod okrilje skupine Yum!, pa tudi Burger King, poročajo ameriški mediji.

Ameriške oblasti preiskujejo izbruh okužb, do večine katerih je prišlo v Koloradu in Nebraski. Vsi oboleli so bili okuženi z istim sevom bakterije E. coli in so dejali, da so pred pojavom simptomov jedli v restavraciji McDonald’s. Ob tem se je večina posebej spominjala, da so jedli burger Quarter Pounder, ki se ponekod v Evropi imenuje Royal Cheese.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!