Po pozivnikih še eksplozije voki-tokijev: kdo je v naprave vstavil razstrelivo?

Svet 19. Sep 202411:12 0 komentarjev
V torek je razneslo pozivnike članov šiitskega gibanja Hezbolah, dan kasneje pa še voki-tokije. (Foto: PROFIMEDIA)

Po torku, ko je članom šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu razneslo na stotine pozivnikov, se je podoben napad zgodil včeraj. Razneslo je namreč več ročnih radijskih postaj. Gre za novo fazo vojne, pravi izraelski obrambni minister. A kaj je pravi razlog za nov način napadanja?

Izraelske obrambne sile (IDF) in tajna služba Mosad so v torek presenetile z napadi na pozivnike, ki jih uporabljajo člani šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Izraelski obrambni minister Joav Galant je že pred napadom napovedal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil in da v ospredje lahko stopi vojaška moč.

Da je mislil resno, so potrdile sredine eksplozije ročnih radijskih postaj oziroma voki-tokijev, ki jih prav tako uporablja Hezbolah. Vsaj ena od eksplozij je odjeknila blizu pogrebne slovesnosti, ki je potekala za v torek ubitimi borci Hezbolaha.

Državo so po napadih zajeli panika, strah in žalost. Še naprej pa se pojavljajo mnoga vprašanja: od kod so prišle naprave, kako je mogoče izvesti napade na daljavo, predvsem pa – kar skrbi tudi mednarodno skupnost –, ali bi ta dogodka lahko eskalirala in povzročila širši regionalni konflikt na Bližnjem vzhodu.

Pogreb ubitih v torkovi eksploziji pozivnikov (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

Na sledi za pozivniki in voki-tokiji: od kod so prišli?

Prenosne radijske postaje, ki naj bi bile uporabljene v eksplozijah, je izdelalo japonsko podjetje Icom. A kot so sporočili z Icoma, so model izdelovali in izvažali med letoma 2004 in oktobrom 2014. “Prenehali smo jih proizvajati pred približno desetimi leti in odtlej jih iz podjetja nismo odposlali,” je dejal. Ob tem so ustavili tudi proizvodnjo baterij za omenjene voki-tokije.

Zagotavljajo, da vse njihove proizvode izdelujejo v podružnici Wakayama Icom na Japonskem in v skladu s strogimi varnostnimi pravili, tako da pri tem ne bi mogli biti uporabljeni nobeni drugi deli od predvidenih. Njihove proizvode lahko na tujih trgih prodajajo le pooblaščeni prodajalci. A težava je nastala, ker napravam ni bil priložen holografski varnostni pečat, tako da po njihovih besedah ni mogoče potrditi, ali so bile uporabljene postaje odposlane od njih.

Več negotovosti je v zraku še vedno glede pozivnikov, ki jih je razneslo v torek. Ni namreč jasno, kdo in kje je ustvaril pozivnike. Na njih je bil logo tajvanskega podjetja, ki pa je krivdo pripisalo podjetju s sedežem na Madžarskem. S tega podjetja so kasneje sporočili, da so bili le posredniki pri prodaji in da v naši vzhodni sosedi nimajo proizvodnih obratov.

A s tem nepojasnjenim okoliščinam ni videti konca. Naslov sedeža madžarskega podjetja je namreč v stanovanjskem naselju, njegovi prebivalci pa poročajo, da podjetja fizično nikoli ni bilo v stavbi.

Stanovanjska stavba, v kateri naj bi bilo locirano podjetje, ki je ustvarilo oziroma prodajalo eksplodirane pozivnike. Prebivalci stavbe zanikajo, da bi podjetje kadarkoli delovalo na tej lokaciji. (Foto: Krisztina Fenyo/REUTERS)
Foto: Marton Monus/REUTERS
Foto: Marton Monus/REUTERS

Pozivniki, čeprav gre za nizkotehnološko opremo, ki je že vsaj dve desetletji v velikem upadu glede uporabe, so bili novi. Hezbolah jih je kupil v zadnjih mesecih.

Vojna v novi fazi, a zakaj napad na Hezbolah in zakaj zdaj?

Izrael in Hezbolah sta v sporu že desetletja, od lanskega oktobra, ko se je začela vojna med Izraelom in Hamasom, pa je spor postal še globlji. Vse od začetka vojne je bilo slišati o čezmejnih napadih. Hezbolah je že večkrat izjavil, da bo napadal izraelske cilje, dokler bo trajala vojna v Gazi.

Anonimni viri trdijo, da naj bi – tako kot v pozivnike – razstrelivo v naprave vgradili izraelski agenti. Izrael obtožb za napade brez primere, za katere sta ga obtožila tako Hezbolah kot Iran, uradno še ne komentira.

Izrael se je za napad po poročanju CNN najverjetneje odločil, ker je Hezbolah zaradi strahu pred visokotehnološkimi napravami, kot so pametni telefoni, močno razširil uporabo nizkotehnoloških naprav – pozivnikov in voki-tokijev. Ob tem si Izrael želi, da bi se Izraelci, ki živijo na severu države, lahko vrnili v svoje domove. To je tudi eden od novih vojnih ciljev.

Z novo fazo v vojni se izraelska vojska pomika vse bolj proti Libanonu na severu države, kamor se je že preusmerila tudi vojaška divizija, ki je še nedavno delovala na območju Gaze.

Kot poroča CNN, so eksplozije pustile izrazit psihološki vpliv na Libanonce. “Dejstvo, da so prekinili vsakdanje življenje na tako grozljiv in nepričakovan način ter v tako širokem obsegu, bo po mojem mnenju pomenilo dodaten pritisk za povračilne ukrepe. Ljudje si želijo odgovornost krivcev, za kar se je zgodilo,” je dejala raziskovalka Clara Broekaert.

Japonsko podjetje, ki je izdelalo voki-tokije. (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj odgovarja Hezbolah?

Hezbolah po pričakovanjih napoveduje maščevanje, ki bo “tako pričakovano kot nepričakovano”. Ob tem ni jasno, kakšne so zmogljivosti Hezbolaha za protinapad, pa tudi, koliko je uradno ubitih oziroma ranjenih članov skupine.

Napade je obsodila tudi libanonska vlada. Tamkajšnjega zunanjega ministra Abdalaha Bou Habiba skrbi, da so eksplozije napoved vojne. Ob tem je Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj pomaga k ponovni vzpostavitvi miru na skupni meji. Ta se bo sicer sestal v petek in razpravljal o valu smrtonosnih eksplozij.

Hezbolah, ki v dobesednem prevodu pomeni “božja stranka”, je šiitska oborožena in politična skupina iz Libanona. Ustanovljena je bila leta 1982 zaradi izraelske okupacije južnega Libanona, podpira pa jo Iran. Nastala je iz oboroženih skupin, ki jih je ustanovila iranska islamska revolucionarna garda po izraelski invaziji na Libanon 6. junija leta 1982. Več o Hezbolahu si preberite v članku z naslovom Kaj je Hezbolah in zakaj podpira Hamas v boju proti Izraelu?.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!