Po pozivu k evakuaciji civilistov novi napadi v mestu Han Junis na jugu Gaze

Svet 23. Jul 202410:19 > 16:02 1 komentar
Prizor iz mesta Han Junis
Prizor iz mesta Han Junis (Foto: PROFIMEDIA)

V napadih v mestu Han Junis na jugu območja Gaze, ki jih je izraelska vojska izvedla v ponedeljek po pozivu k evakuaciji civilistov, je bilo po najnovejših podatkih ubitih 70 ljudi, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki ga upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. V novih izraelskih racijah v begunskem taborišču Tulkarem na zasedenem Zahodnem bregu je bilo danes ubitih pet ljudi, med njimi tudi poveljnik Hamasa.

Po pozivu k začasni evakuaciji delov mesta Han Junis, vključno s humanitarnim območjem Al Mavasi, je območje na jugu Gaze zapustilo več tisoč Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile so tik pred sprožitvijo novih napadov Palestince pozvale, naj se umaknejo z vzhodnih obronkov Han Junisa, saj da gre za območje, kjer so zaznali povečane aktivnosti Hamasa. Ta je napade ostro obsodil ter mednarodno skupnost in združene narode pozval, naj nemudoma posredujejo in ustavijo pobijanje Palestincev.

Civilisti tokrat niti niso imeli možnosti slediti ukazom za umik proti Al Mavasiju. To t. i. humanitarno območje ob sredozemski obali je bilo 13. julija prizorišče enega najhujših izraelskih napadov, v katerem je bilo ubitih 90 ljudi, še 300 pa je bilo ranjenih, zaradi česar so se nekateri raje odpravili proti Han Junisu. Na tem območju se po ocenah civilne zaščite nahaja okoli 400.000 ljudi.

Racije v taborišču Tulkarm
Racije v taborišču Tulkarm (Foto: REUTERS/Raneen Sawafta)

Medtem z Zahodnega brega poročajo o novih izraelskih racijah v begunskem taborišču Tulkarem v katerih je bilo danes ubitih pet ljudi, so sporočili palestinski uradniki. V taborišče Tulkarem je po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa vdrlo več kot 25 vojaških vozil. Med racijo so izraelske sile z dronom ubile pet ljudi, med katerimi sta bili tudi mati in hči, je dejal eden od lokalnih uradnikov.

Izraelska vojska je sporočila, da je z droni napadla in ubila poveljnika palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Tulkaremu Ašrafa Nafeaja. Dodala je, da je bil poveljnik odgovoren za izdelavo eksplozivnih naprav, s katerimi bi se nato izvajali napadi na izraelske vojake. Umor poveljnika je potrdil tudi Hamas. V ločeni izjavi je tiskovna predstavnica izraelske vojske potrdila tudi smrt ženske med racijo. Kot je pojasnila, gre za “oboroženo teroristko, ki se je v kraju pogosto pojavljala skupaj z voditelji borcev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile so racije izvedle tudi v kraju Sair na jugu Zahodnega brega, v katerih sta bili ubiti dve osebi, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska trdi, da je v kraju izvedla protiteroristično operacijo. “Med operacijo so izbruhnili nasilni izgredi, v katerih so teroristi metali kamene v vojake, ki so se nato odzvali z ognjem,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje