Po sobotnih volitvah se v Gruzijo odpravlja Orban. Borrell: Ne v imenu EU

Svet 28. Okt 202413:13 0 komentarjev
Viktor Orban je od prevzema predsedovanja Svetu EU večkrat razburil vrh Unije. Zdaj se, le dva dni po parlamentarnih volitvah, odpravlja v Gruzijo. Josep Borrell odgovarja, da Orbanov obisk ni v imenu EU. (Foto: PROFIMEDIA)

Po sobotnih parlamentarnih volitvah v Gruziji je zdajšnji premier Irakli Kobahidze, čigar stranka je zmagala, dejal, da evropska integracija ostaja prednostna naloga države, ki pričakuje "poenostavitev" odnosov z Brusljem. Tako opozicija kot predsednica Salome Zurabišvili izida ne priznavata. Zurabišvili, ki je zaradi drugačnih stališč pogosto v sporu s premierjem, je Kremelj obtožila vmešavanja, kar so v Moskvi zanikali. Dva dni po volitvah pa se v Gruzijo odpravlja tudi madžarski premier Viktor Orban. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell zato poudarja, da obisk madžarskega voditelja, ki v tem polletju predseduje Svetu EU, ne predstavlja Unije.

Evropska integracija ostaja prednostna zunanjepolitična naloga Gruzije, je danes zatrdil gruzijski premier Irakli Kobahidze, čigar stranka Gruzijske sanje je zmagala na sobotnih parlamentarnih volitvah, katerih izidov opozicija in predsednica Salome Zurabišvili ne priznavata. K preiskavi domnevnih kršitev so medtem pozvale tudi ZDA.

“Naša glavna zunanjepolitična prednostna naloga je seveda evropska integracija. Storili bomo vse, da bi do leta 2030 dosegli popolno vključitev Gruzije v EU,” je zatrdil Kobahidze in dodal, da pričakuje “ponastavitev” odnosov z Brusljem.

Po uradnih podatkih gruzijske volilne komisije je po skoraj vseh preštetih glasovih vladajoča stranka Gruzijske sanje na sobotnih parlamentarnih volitvah osvojila 54,08 odstotka glasov, kar ji zagotavlja ugodno večino v parlamentu. Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, je prejela 37,58 odstotka glasov, kar je bistveno manj od pričakovanj.

Gruzijski premier Irakli Kobahidze (Foto: Irakli Gedenidze/REUTERS)

Opozicija izida ne priznava

V opoziciji izidov volitev ne priznavajo, prav tako pa rezultatov ne priznava predsednica Zurabišvili, ki je v nedeljo državljane pozvala, naj se udeležijo za danes napovedanih množičnih demonstracij v prestolnici Tbilisi. Po njenih besedah so bili Gruzijci “priče in žrtve ruske posebne operacije, sodobne oblike hibridne vojne proti gruzijskemu ljudstvu”.

Na pomanjkljivosti volitev – neenake pogoje, pritiske in napetosti – so sicer opozorili tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Sveta Evrope, Nata in Evropskega parlamenta. K neodvisni preiskavi domnevnih nepravilnosti je v nedeljo pozval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pozivu pa so se danes pridružili tudi v ZDA.

“Obsojamo vse kršitve mednarodnih norm in se pridružujemo pozivom mednarodnih in lokalnih opazovalcev k celoviti preiskavi vseh poročil o kršitvah, povezanih z volitvami,” je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken in ob sklicevanju na poročila opazovalcev dodal, da sta predvolilno okolje zaznamovala kupovanje glasov in ustrahovanje volivcev, za katerima naj bi stala stranka Gruzijske sanje.

Charles Michel (Foto: Johanna Geron/REUTERS)

Predsednica Rusijo obtožuje vmešavanja, Kremelj očitke zanika

Predsednica Zurabišvili je Kremelj ob tem obtožila vmešavanja v volitve. Po njenih besedah so bili Gruzijci “priče in žrtve ruske posebne operacije, sodobne oblike hibridne vojne proti gruzijskem ljudstvu”.

Njene očitke so v Rusiji zanikali. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so se v volitve poskušale vmešati sile iz evropskih držav in institucij. “Te obtožbe odločno zavračamo. Nobenega posredovanja ni bilo. Te obtožbe so popolnoma neutemeljene,” je poudaril Peskov. Po njegovih besedah poskusi vmešavanja in destabilizacije razmer v Gruziji sicer obstajajo, a za njimi ne stoji Moskva.

“Ogromno sil iz evropskih držav in različnih evropskih institucij je poskušalo vplivati na izid glasovanja. Tega nihče ni niti skrival, to so bile javne izjave,” je še dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili (Foto: PROFIMEDIA)

Borrell: Orban v Gruziji ne predstavlja Unije

V Gruziji se ob tem danes mudi madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. A obisk po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella ne predstavlja EU. Pojasnil je, da rotirajoče predsedstvo Svetu EU namreč nima zunanjepolitičnih pristojnosti.

“Ne glede na to, kaj bo Orban povedal na obisku v Gruziji, ne predstavlja Evropske unije,” je ob robu regionalnega foruma za Sredozemlje za španski radio RNE povedal vodja evropske diplomacije.

Madžarski premier je zmagovalni stranki Gruzijske sanje čestital še pred objavo uradnih izidov, ki jih opozicija in predsednica Salome Zurabišvili ne priznavata.

Orban je zaradi svojih potovanj v tujino že nekaj časa na udaru kritik znotraj EU, kjer mu številne države očitajo zlorabo madžarskega predsedovanja Svetu EU. Razburjenje je povzročil zlasti z julijskim obiskom v Moskvi in srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s čimer je po mnenju številnih kršil pogodbo EU.

V okviru svoje t. i. mirovne misije, ki jo je začel po prevzemu madžarskega predsedovanja, je vodja vlade v Budimpešti julija na Floridi obiskal tudi nekdanjega predsednika ZDA in republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!