Po sodbi vrhovnega sodišča zamaknili izrek kazni Donaldu Trumpu

Svet 03. Jul 202408:00 0 komentarjev
donald trump
Foto: Steven Hirsch/REUTERS

Nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu bodo kazen po obsodbi zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov na newyorškem sodišču izrekli šele 18. septembra. Izrek kazni je bil sprva predviden 11. julija. Vendar Trumpovi odvetniki po poročanju ameriških medijev po odmevni odločitvi vrhovnega sodišča o imuniteti zahtevajo razveljavitev obsodbe.

Donalda Trumpa je newyorška porota maja spoznala za krivega 34 kaznivih dejanj ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016. Plačilo je izvedel Michael Cohen, Trump pa je svojemu bivšemu odvetniku denar vrnil in to prikazal kot plačilo za odvetniške storitve.

Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek v primeru pregona Trumpa zaradi spodnašanja izida volitev 2020 in napada njegovih privržencev na kongres sklenilo, da je predsednik ZDA imun pred kazenskim pregonom za vsa uradna dejanja na položaju.

Njegovi odvetniki sedaj zahtevajo, da sodišče odloča o zahtevi za razveljavitev obsodbe, ker je dokazni material v newyorškem procesu vseboval tudi nekaj dejanj, ki jih je Trump storil kot predsednik.

Newyorški tožilec Alvin Bragg je sporočil, da ni proti obravnavi zahteve za razveljavitev, čeprav je povsem prepričan, da je neutemeljena. Sodnik je potem odločil, da bo zahtevo obravnaval, kar pomeni novo pravosodno zmago za Trumpa, katerega pravna strategija je zavleči razplet vseh kazenskih pregonov vsaj do novembra letos, ko upa, da bo spet zmagal na predsedniških volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!