Po soočenju Bidna in Trumpa: kdo je zmagovalec duela in kaj je presenetilo?

Svet 28. Jun 202409:27 > 21:24 9 komentarjev

Za nami je prvo soočenje Joeja Bidna in Donalda Trumpa pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Kdo je na odru blestel, kdo je imel večer za pozabo in kako je na vse skupaj vplivalo izklapljanje mikrofonov?

V Atlanti sta si prvič pred novembrskimi volitvami nasproti stala Joe Biden in Donald Trump. Soočenje, ki ga je pripravila televizija CNN, je bilo posebno, saj sta se kandidata soočila prvič po kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2020. Obenem je bilo to tudi prvo televizijsko soočenje v zgodovini, na katerem sta se besedno spopadla aktualni in nekdanji predsednik ZDA.

Zmagovalec soočenja je jasen. Donald Trump je soj žarometov izkoristil v največji možni meri in izstopal. Za razliko od soočenj pred štirimi leti ne zaradi agresivnosti, prekinjanja in skakanja v besedo, ampak bolj zato, ker je nasproti njega stal zelo medel Joe Biden. Trump je s položaja izzivalca aktualnega predsednika izkoristil vsako priložnost, da je kritiziral delo Bidnove administracije in proti njemu izstrelil puščico. Kljub številnim napadom pa ni izpadel pretirano grob. V primerjavi s Trumpom izpred štirih let bi lahko dejali, da je bil tokrat skorajda umirjen, kar mu je dopuščal zaspan in defenziven nastop Bidna.

Trenutni predsednik je v uri in pol proti izzivalcu sprožil le en zares izstopajoč napad, ko je beseda nanesla na sodne postopke in je Trumpu pod nos vrgel obsodbi zaradi spolnega napada na E. Jean Caroll in nepravilnosti okoli plačevanja pornozvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. V preostalem delu soočenja je Biden bolj kot ne izpostavljal že opravljeno delo administracije, skušal zavračati napade republikanskega kandidata in precej neuspešno spominjal na kaotične trenutke Trumpovega mandata. Precej neuspešen je bil tudi pri zavračanju in izpostavljanju neresničnih, netočnih in zavajajočih navedb, ki jih je Trump natrosil kar precej.

Razlika med obema se je najlepše pokazala na koncu soočenja, ko sta imela na voljo dve minuti za nagovor volilcev. Biden je čas izkoristil za predstavitev ključnih točk programa, medtem ko je Trump še zadnjič “vžgal” po nasprotniku.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Da je za Bidnom slab nastop, se je v studiu CNN strinjal tudi nekdanji Obamov svetovalec Van Jones. “To je bilo boleče. Rad imam Bidna, a sploh se ni dobro odrezal. Pred seboj je imel test in priložnost, da si povrne zaupanje državljanov. Tega ni storil,” je bil iskren Jones. Zaskrbljena sporočila so prihajala tudi iz drugih koncev demokratskega tabora, zanimiv pa je tudi podatek, da je Trump bolje izkoristil ponujeni čas pred kamero in govoril pet minut več od Bidna. Oba kandidata sta imela na voljo enako število minut za odgovore in odzive, ki pa sta jih izkoristila različno. Da se je pred kamerami bolje odrezal Trump, je po soočenju sicer menilo 67 odstotkov anketiranih gledalcev soočenja, ki so registrirani volilci.

Vrnitev “pozabljenega” Afganistana in golf

Nekoliko pa so presenetile nekatere tematike ter čas, ki so jim ga namenili. Z vidika evropskega opazovalca soočenja sta kandidata dokaj malo časa namenila tematiki splava, prav tako Biden ni bolj posegel po Trumpovih rednih obiskih sodišča in jih izkoristil za več napadov. Glavno Trumpovo orožje pa je bil poleg pričakovanega strašenja z migracijami že kar pozabljen umik ameriške vojske iz Afganistana poleti leta 2021. Po slednjem je bivši predsednik posegal predvsem, ko je pogovor nanesel na zunanjepolitične in obrambne teme.

Zanimiv je bil tudi njun odziv na vprašanja o pomislekih javnosti, da sta za vodenje države prestara. Po “čudnem naključju” sta pogovor nekako speljala tako, da smo gledalci namesto odgovora dobili precej bizarno debato o tem, kdo je boljši golfist.

Po kaosu izpred štirih let so za tokratno soočenje pripravili izjemno stroga pravila. Občinstva v studiu ni bilo, kandidata s seboj nista smela imeti zapiskov in se med reklamami nista smela posvetovati s svojo ekipo. Najbolj odmevna novost pa je bilo izklapljanje mikrofona tistemu, ki ni bil na vrsti za odgovor, in ob prekoračitvi odmerjenega časa. Trump in Biden sta se na to očitno dobro pripravila, saj se v uri in pol ni zgodilo, da bi mikrofonski molk kogarkoli odsekal na sredini stavka. Prav tako zaradi izklapljanja ni bilo nikakršnega skakanja v besedo, hkrati pa novost ni motila replik in odzivov.

Biden se je po soočenju srečal s podporniki in vztrajal, da mu ni šlo slabo. Hripavi glas je pripisal bolečemu grlu in zatrdil, da je pač težko debatirati z lažnivcem. Ne glede na to pozivi k zamenjavi kandidata med demokratskimi analitiki postajajo vse glasnejši, čeprav se doslej ni opogumil še noben demokratski politik, ki bi ga bil pripravljen izzvati. Biden je osvojil nominacijo stranke, delegati so njegovi in kot je opozoril nekdanji svetovalec Baracka Obame David Axelrod, delegate lahko nekomu drugemu preda le Biden sam. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje