Po spletu se širi objava, ki zavaja

Koronavirus 20. Sep 202110:47 > 11:09 4 komentarji
Posnetek zaslona/@ministry.for.wtf

Po družbenih omrežjih se širi objava, ki dvomi o varnosti in učinkovitosti cepiv, objavil pa naj bi jo Evropski parlament. A to ne drži. Gre le za vprašanje italijanske evropske poslanke odgovornim in ne za objavo evropske institucije.

Med uporabniki družbenih omrežij kroži objava s spletne strani Evropskega parlamenta, ki jo zanikovalci virusa in nasprotniki cepljenja izkoriščajo za promocijo svojih prepričanj.

A pozor, ne gre za stališče Evropskega parlamenta ali Evropske komisije, ampak le za vprašanje ene od evropskih poslank. Da gre za zavajanje, je na Instagramu @ministry.for.wtf komentiral tudi infektolog David Zupančič.

Pri objavi, ki jo na spletu delijo nasprotniki cepljenja, gre za vprašanje evropske poslanke Francesce Donato, sicer članice skrajno desne stranke Liga Mattea Salvinija. Italijanska poslanka Komisijo med drugim sprašuje, ali bo zadržala oziroma umaknila uporabo cepiv proti covidu-19 ter dovolila uporabo zdravila ivermektin. Pri tem omenimo, da gre za poslanko stranke, ki je v Italiji v preteklosti večkrat nasprotovala ukrepom za zajezitev covida-19.

Profil @ministry.for.wtf ima že skoraj 15 tisoč sledilcev, na njem pa mladi zdravnik deli koristne informacije o covidu-19, razbijta mite in opozarja na lažne novice.

Ne gre za stališče Komisije ali Parlamenta

Kot je na Instagramu zapisal Zupančič, je tudi njega naprej pretreslo, ker se mu je zdelo, da je to objava Evropskega parlamenta, saj je na dokumentu tudi logotip parlamenta. A gre le za poslansko vprašanje ene od 705 članic. Kot dodaja zdravnik, so stališča Evropskega parlamenta in Evropske komisije do cepiv jasna in jih najdete na njihovih uradnih straneh.

Posnetek zaslona/@ministry.for.wtf

V objavi na Instagramu mladi zdravnik tudi opozarja, da se zdravilo ivermektin, ki ga omenja poslanka, ni pokazalo za ustrezno covidno terapijo pri ljudeh. Nasprotniki cepljenja pa pogosto kot primer slabe prakse izpostavijo Izrael, čeprav pri njih vseeno vidimo pozitivne vplive cepiva na manjšo možnost bolezni in manjšo možnost težkega poteka bolezni, še dodaja Zupančič.

Avtor profila @ministry.for.wtf ob vsem tem opozarja, da morajo prejemniki takšnih sporočil zgodbo kdaj tudi preveriti. “Naučimo se preverjati informacije, ki pridejo do nas prek družbenih omrežij,” poudarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje