Izraelski napadi vse silovitejši, na severu Gaze spet prisilno razseljevanje

Svet 10. Jul 202412:03 > 15:39 7 komentarjev
GAZA
Foto: PROFIMEDIA

Po štirih napadih na šole v štirih dneh so izraelske sile v Gazi ponoči ciljale še poslopje agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). Napadi so vse silovitejši, sever Gaze pa je znova prizorišče prisilnega razseljevanja civilnega prebivalstva.

Mesto Gaza na severu palestinske enklave je znova prizorišče prisilnega razseljevanja.

Potem ko je iz razdejanega mesta spričo izraelskih evakuacijskih odredb in spopadov v zadnjih dneh bežalo veliko število ljudi, je izraelska vojska zdaj vse Palestince pozvala k umiku proti jugu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske sile, ki so med trajajočo devetmesečno ofenzivo v Gazi z domov pregnale skoraj vse od skupno 2,1 milijona prebivalcev enklave, so danes na mesto Gaza odvrgle letake z navodili tamkajšnjim prebivalcem, da se umaknejo v osrednji del enklave.

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti, ki so prizorišče srditih spopadov izraelskih kopenskih sil s palestinskimi borci. Mesto je sicer tudi redna tarča napadov izraelskega topništva in letalstva.

Sever enklave je bil v začetku vojne prvo območje, kjer je Izrael za več kot milijon tamkajšnjih prebivalcev izdal navodila za evakuacijo – s pojasnilom, da se tam nahaja glavnina pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je vodilo napad na Izrael 7. oktobra lani.

Gaza
Foto: Ayman Al Hassi/REUTERS

Civiliste so takrat pozvali, naj se umaknejo proti jugu, preden so svoje napade razširili na ozemlje celotne enklave. Od prvih evakuacij se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. humanitarna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Po štirih napadih na šole Izrael ciljal še na poslopje UNRWA

Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči ciljala poslopje UNRWA, ki naj bi ga uporabljale palestinske oborožene skupine.

Tarča napada je bil sedež agencije ZN, ki pa ga ta ne koristi že od začetka ofenzive oktobra lani.

Gre za nov napad na civilno poslopje, potem ko je izraelska vojska med soboto in torkom uničila štiri šole, ki so služile kot zatočišče za razseljene osebe, in pri tem ubila najmanj 40 ljudi, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izrael ob napovedi novih pogajanj nadaljuje napade na ozemlju celotne enklave, v katerih je bilo danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ubitih najmanj šest oseb.

Prizor iz Gaze po napadu na šolo ZN
Prizor iz Gaze po napadu na šolo ZN (Foto: PROFIMEDIA)

Francija in Nemčija sta danes obsodili nedavne izraelske napade na šole v Gazi in jih označili za nesprejemljive. Vodja agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je medtem sporočil, da so izraelske sile v devetih mesecih vojne v Gazi napadle že večino šol pod okriljem agencije.

Slabe napovedi za mirovna pogajanja

Še ena nemirna noč je tudi za Palestinci na Zahodnem bregu, kjer so okupacijske sile nadaljevale prakso racij, namernega uničevanja civilne infrastrukture in aretacij. Izraelska vojska pa neprekinjeno napada tudi jug Libanona, kjer je po poročanju palestinske tiskovne agencije Vafa ubila še štiri osebe.

Izrael in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah se zadnjih devet mesecev skoraj vsakodnevno medsebojno obstreljujeta, redno pa je prizorišče napadov tudi sosednja Sirija. Potem ko je Izrael pri Damasku v torek ubil najmanj enega njihovega pripadnika, je Hezbolah zvečer odgovoril z napadom na zasedeno sirsko Golansko planoto in ubil tam živeči izraelski par.

Napete razmere na Bližnjem vzhodu predstavljajo slabe obete za posredna mirovna pogajanja med Izraelom in Hamasom, ki naj bi znova stekla danes. Po prepričanju palestinskega islamističnega gibanja, ki vlada v Gazi, izraelski premier Benjamin Netanjahu želi z okrepljenimi vojaškimi aktivnostmi onemogočiti možnosti za sprejetje dogovora o prekinitvi ognja.

Tudi sam je v nedeljo povedal, da želi, da vsak morebiten dogovor Izraelu “omogoči nadaljevanje bojevanja, dokler ne bodo doseženi vsi cilji vojne”.

Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih ubile najmanj 38.243 ljudi, še več kot 88.000 je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob tisočih pogrešanih verjetno še mnogo višje, davek med civilisti pa terjajo tudi lakota, bolezni in splošno pomanjkanje, ki vlada spričo izraelskega obleganja in blokad dobav humanitarne pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje