Protesti proti Maduru se širijo po vsem svetu: “Imamo glasove, imamo dokaze”

Svet 18. Avg 202411:50 6 komentarjev
Protesti v Madridu
Protesti so potekali tudi v Madridu. (Foto: SOPA Images/PROFIMEDIA)

Po predsedniških volitvah v Venezueli, ki so jih zasenčile obtožbe o goljufijah, je na tisoče ljudi po vsem svetu ta konec tedna protestiralo proti vladi predsednika Nicolasa Madura. Na shodih v Venezueli in tujini so zahtevali priznanje zmage opozicijskega predsedniškega kandidata Edmunda Gonzaleza Urrutie.

“Danes tu in v 300 mestih po vsem svetu pišemo zgodovino,” je na protestu v venezuelskem glavnem mestu Caracas dejala vodja opozicije Maria Corina Machado. “Imamo glasove, imamo dokaze – ne bomo jim prepustili ulice,” je dodala. Po navedbah opozicije so protesti potekali med drugim v Avstraliji, Južni Koreji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Belgiji, Švici, Braziliji, Kolumbiji, Mehiki, Ekvadorju in ZDA. Zaradi hude politične in gospodarske krize v državi je Venezuelo zapustilo več kot sedem milijonov ljudi, kar predstavlja četrtino prebivalstva, in živijo v tujini.

Svoje privržence je spravil na ulice tudi socialistični predsednik Nicolas Maduro. “Spet smo zmagali, ker je mir, ker so ljudje zmagali,” je povedal na shodu v Caracasu. “Zdaj sledi še šest let vladavine ljudstva, Bolivarska revolucija,” je dejal.

Venezuelski nacionalni volilni svet je po volitvah 28. julija potrdil izvolitev Madura za tretji zaporedni mandat z 51,2 odstotka glasov proti kandidatu opozicije Gonzalezu Urrutii, ki naj bi jih prejel 44 odstotkov. Opozicija oblasti obtožuje volilne prevare in trdi, da njeni podrobni podatki kažejo, da je Gonzalez Urrutia zmagal s 67 odstotki glasov. Od takrat se v tej južnoameriški državi vrstijo protesti.

Policija je proti demonstrantom odločno ukrepala. Po podatkih nevladne organizacije Foro Penal je bilo aretiranih več kot 1400 ljudi, med njimi več kot 120 mladoletnikov. Po podatkih nevladne organizacije Provea je v protestih umrlo 24 ljudi. Vodja opozicije Machado napoveduje, da ne bodo odnehali. “Nikoli nismo bili tako močni kot danes. Režim še nikoli ni bil tako šibek. Zdaj moramo zaupati v svojo moč,” je dejala v videonagovoru svojim privržencem. Varnostne sile je pozvala, naj zamenjajo stran in podprejo opozicijo.

ZDA in številne države Latinske Amerike so nekdanjega diplomata Gonzaleza Urrutio že priznale za zmagovalca venezuelskih volitev. Evropska unija, Organizacija ameriških držav in številne druge države v regiji so izrazile vsaj jasen dvom v uradne izide volitev in pozvale k objavi podrobnih seznamov izidov. Trenutno preučuje volilno dokumentacijo vrhovno sodišče, ki pa je zvesto Maduru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje