Po tesnem izidu referenduma v Moldaviji odkrili dokaze o kupovanju glasov

Svet 21. Okt 202419:21 > 21:18 10 komentarjev
Referendum Moldavija
Moldavci so v nedeljo z izjemno majhno večino podprli približevanju EU (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski BBC je med Moldavci, ki so glasovali na referendumu o približevanju EU in na predsedniških volitvah, odkril dokaze o kupovanju glasov.

Moldavci so na nedeljskem referendumu z izjemno majhno večino podprli približevanje EU – za vpis članstva v EU kot strateškega cilja v ustavo je po skoraj vseh preštetih glasovih glasovalo 50,4 odstotka volilcev, proti pa 49,6 odstotka. Vsega skupaj gre za razliko približno 12.000 glasov.

Tako majhna razlika je presenetljiva, saj naj bi bil glede na ankete pred glasovanjem uspeh referendumskega vprašanja zagotovljen. Ob postopnem kapljanju izidov je sprva celo kazalo, da bodo Moldavci približevanje EU celo zavrnili.

Ob tem so podporniki približevanja EU, med njimi tudi moldavska predsednica Maia Sandu in več predstavnikov Unije, rezultat pripisali tujemu vmešavanju in kupovanju glasov.

BBC pri mimoidočih odkril dokaze o kupovanju glasov

Dokaze o kupovanju glasov je na terenu pridobil britanski BBC. Kot razkriva videoposnetek, objavljen na njihovi spletni strani, je njihova novinarka med anketiranjem mimoidočih od ženske izvedela, da ji je nekdo plačal za izbiro določene opcije na referendumu oziroma volitvah.

Za glas so ji obljubili tisoč rubljev oziroma okoli 9,6 evra. Bila je jezna, saj denarja ni prejela.

Za kaj oziroma koga – istočasno so v državi namreč potekale tudi predsedniške volitve – je morala glasovati, ni želela razkriti, je pa povedala, da so denar obljubili še več drugim ljudem iz mesta, od koder prihaja sama.

Moldavska predsednica: Obstajajo dokazi o 300.000 kupljenih glasovih

Sandu je v nočnem govoru v Kišinjevu, ko je še kazalo na referendumski neuspeh, za izid obtožila tuje vmešavanje. Kot je zatrdila predsednica, obstajajo dokazi o 300.000 kupljenih glasovih, več deset milijonov evrov pa je bilo po njenih besedah porabljenih za laži in propagando. Konkretno ni obtožila nobene države, so pa to storili visoki predstavniki Bruslja, po navedbah katerih je bilo glasovanje tarča ruskega vmešavanja in ustrahovanja brez primere.

Na rusko vmešavanje pa je v svojem zapisu na družbenem omrežju X konkretno opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen: “Moldavija je kljub hibridnim taktikam Rusije pokazala, da je neodvisna, močna in si želi evropske prihodnosti.”

Kot je poudaril tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano, se tuje vmešavanje in manipuliranje informacij ni dogajalo samo nekaj dni pred glasovanjem, ampak gre za poskuse, ki trajajo že dlje časa. Med primeri je tiskovni predstavnik Josepa Borrella in Evropske komisije navedel najnovejše obtožbe o kupovanju glasov, o katerih je govorila tudi moldavska predsednica, in obsežno rusko propagando v Moldaviji.

Vir informacij o vmešavanju so moldavske oblasti, pa tudi misija EU in diplomatska predstavništva držav članic v Moldaviji, je povedal Stano. “Imamo informacije iz prve roke,” je dodal.

Bela hiša: Rusiji ni uspelo spodkopati volitev in referenduma v Moldaviji

Rusiji ni uspelo spodkopati nedeljskega glasovanja na predsedniških volitvah v Moldaviji, kot tudi ne sočasnega glasovanja na referendumu o približevanju države EU, je danes sporočila Bela hiša.

“Rusiji ni uspelo – kot kažejo rezultati, je moldavska demokracija močna,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Po njegovih besedah si je Moskva aktivno prizadevala spodkopati moldavske predsedniške volitve in evropsko integracijo nekdanje sovjetske republike. Dodal je še, da se lahko upravičeno pričakuje, da bo poskušala vplivati tudi na drugi krog volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so medtem v prvih ugotovitvah o volitvah in referendumu izpostavili, da sta bili glasovanji dobro organizirani in svobodni kljub resnim poskusom spodkopavanje njune integritete, je razvidno s spletne strani Ovse.

Kljub temu pa so zabeležili določene pomanjkljivosti. Med drugim so opozorili, da je bilo medijsko poročanje naklonjeno vladi in Sandu, ki je v prvem krogu slavila z 42 odstotki glasov. Med kampanjo naj bi prišlo tudi do zlorabe javnih sredstev, opazovalci Ovse pa so se obregnili tudi ob spreminjanje zakonodaje pred volitvami.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje