Po težavah Boeinga bo Sunita Williams še več mesecev na ISS. Jo bo rešil Musk?

Svet 25. Avg 202417:38 0 komentarjev
sunita iss
Barry Wilmore in Sunita Williams, 2. julij 2024 (Foto: Profimedia)

Astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams in njen kolega Barry Wilmore se bosta z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo vrnila šele februarja 2025. Na ISS naj bi po prvotnih načrtih ostala zgolj en teden, a se je zaradi tehničnih težav Boeingovega vesoljskega plovila Starliner zapletlo. Na Zemljo ju bo predvidoma odpeljalo plovilo podjetja SpaceX.

Zaradi tehničnih težav Boeingovega vesoljskega plovila Starliner se astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo ne bosta vrnila pred februarjem 2025. Njuno vrnitev načrtujejo s plovilom podjetja SpaceX, medtem ko bo Starliner z ISS odpotoval brez posadke, so v soboto sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Izkušena astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams in njen kolega Barry Wilmore, ki sta na ISS že od junija, se bosta na Zemljo predvidoma vrnila z vesoljskim plovilom Crew Dragon podjetja SpaceX in ne s plovilom Starliner podjetja Boeing, ki ju je pripeljalo na ISS, je sporočila Nasa.

Ameriška vesoljska agencija je zaradi tehničnih težav s plovilom Starliner vrnitev astronavtov najprej odložila in zdaj, kot kaže, našla rešitev za njun povratek na Zemljo.

Crew Dragon (Crew-9) bo proti ISS predvidoma poletel 24. septembra. V vesolje bo namesto predvidenih štirih astronavtov ponesel le dva. Tako bo v plovilu nazaj grede dovolj prostora tudi za Sunito Williams in Wilmora.

SpaceX Elona Muska je trenutno edino ameriško podjetje, ki lahko pošlje astronavte na Mednarodno vesoljsko postajo. Na ISS je trenutno sicer parkirana ena kapsula SpaceX, a je povratni let z njo rezerviran za štiri astronavte, ki so na Mednarodni vesoljski postaji že od marca. Vrnili naj bi se septembra, ko je predviden tudi naslednji polet družbe SpaceX.

Boeingov Starliner se bo na Zemljo vrnil brez posadke.

Mednarodna vesoljska postaja, ISS
Mednarodna vesoljska postaja (Foto: PROFIMEDIA)

Namesto en teden več mesecev v vesolju

Williams in Wilmore sta na ISS prispela 5. junija na prvem testnem poletu plovila Starliner s človeško posadko. Po prvotnih načrtih bi se morala vrniti na Zemljo že po osmih dneh, vendar so se na Starlinerju pojavile številne tehnične težave, med drugim zaradi okvar pogonskih motorjev in uhajanja helija.

Na ISS je zasidrano še eno vesoljsko plovilo, ruska kapsula Sojuz, ki se je v desetletjih potovanj na ISS in z nje izkazal za zelo zanesljivega. Toda v Sojuzu je prostora le za tri astronavte oziroma kozmonavte. Sojuz MS-25 bo predvidoma 23. septembra na Zemljo odpeljal dva Rusa, ki bosta končala enoletno obdobje na ISS, in Nasino astronavtko Tracy Caldwell-Dyson, ki bo na krovu ISS približno šest mesecev.

Še prej, predvidoma 11. septembra, bo iz Bajkonurja v Kazahstanu poletel še en Sojuz, M26. Na ISS bo odpeljal dva ruska kozmonavta in ameriškega astronavta.

Vsaj en Sojuz je vedno zasidran na ISS kot rešilni čoln v primeru, da gre kaj narobe.

Po programih Mercury, Gemini in Apollo v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, raketoplanu Space Shuttle med letoma 1981 in 2011 ter SpaceX-ovem plovilu Crew Dragon od leta 2020 je Starliner šesta vrsta vesoljskega plovila, ki so ga izdelali v ZDA in je v vesolje poneslo astronavte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!