Po trčenju vojaških letal v Franciji pilota in inštruktorja našli mrtva

Svet 15. Avg 202407:51 1 komentar
Vojaško letalo rafale
Vojaško letalo rafale. Fotografija je simbolična. (Foto: REUTERS/Costas Baltas/Pool/File Photo)

Na vzhodu Francije sta v sredo trčili vojaški letali francoskih sil, ki sta nato strmoglavili. Enega pilota so po strmoglavljenju našli nepoškodovanega, inštruktorja in še enega pilota, ki se je uril, pa so oblasti takoj po nesreči začele intenzivno iskati. Francoski predsednik Emmanuel Macron je kasneje prek družbenega omrežja X sporočil, da sta pogrešana umrla.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da sta pilot in inštruktor, ki so ju po strmoglavljenju dveh najsodobnejših vojaških letal rafale iskali, umrla, poroča The Guardian. “Z žalostjo smo izvedeli za smrt Sebastiena Mabireja in Matthisa Laurensa v letalski nesreči na misiji usposabljanja letala rafale. Francoski narod žaluje z njihovimi družinami in brati v letalski bazi 113 v Saint-Dizierju v vzhodni Franciji,” je Macron objavil na družbenem omrežju X.

Spomnimo, enega od pilotov so našli nepoškodovanega, saj se je po trčenju letal uspešno izstrelil. Po nesreči je nemudoma stekla iskalna akcija za pogrešanima.

“Okoli 10.30 smo slišali močan hrup,” je za AFP povedal Patrice Bonneaux, podžupan mesta Colombey-les-Belles. Po njegovih besedah ni šlo za običajen zvok, ki ga povzroči vojaško letalo, ko prebije zvočni zid. “To je bil nenavaden zvok, udaren zvok. Domneval sem, da sta trčili dve letali, vendar vsi skupaj temu nismo mogli verjeti,” je dejal.

Zakaj je do trčenja in nesreče prišlo, še ni znano. Iz prefekture Meurthe-et-Moselle, kjer sta letali strmoglavili, pa so dejali, da bo vzrok in okoliščine nesreče komentirala vojska.

Strmoglavljenje vojaških letal v Franciji
Iskanje pogrešanega inštruktorja in pilota po letalski nesreči v Franciji. (Foto: PROFIMEDIA)

Nesreče z letali rafale so redke

Nadzvočno in večnamensko letalo rafale, ki se uporablja za “lov” na sovražnikova letala, napade na zemeljske in morske cilje, izvidnice in celo za prenašanje jedrskega orožja, je postalo uspešnica za francosko orožarsko industrijo, še poroča The Guardian.

Francoski obrambni minister Sebastien Lecornu je januarja dejal, da je Francija naročila 42 novih bojnih letal rafale, pri čemer bodo prva dobavljena leta 2027. Francoska vojska jih je od začetka uporabe tega letala naročila že več kot 230.

Nesreče z letali rafale so sicer redke. Za prvo velja strmoglavljenje decembra 2007 blizu mesta Neuvic na jugozahodu Francije. V preiskavi so ugotovili, da je bila vzrok strmoglavljenja zmedenost pilota. Preiskovalci so ugotovili, da je pilot postal dezorientiran. Septembra 2009 sta strmoglavili letali rafale, ko sta se po končanem testnem letu vračali na letalonosilko Charles de Gaulle. Pri tem je umrl en pilot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje