Po treh dneh so ju rešili s šest tisoč metrov: “Bili sva popolnoma obupani”

Svet 10. Okt 202419:30 1 komentar
Obtičali na šest tisoč metrov visoki gori
Foto: Fay Manners/CNN

Alpinistki so po treh dneh rešili z gore v severni Indiji, dobrih šest tisoč metrov visoko. Bili sta streljaj od vrha, a je skala presekala vrv, s katero sta za seboj vlekli prtljago. Ostali sta brez hrane in nujne opreme. "Bili sva popolnoma obupani," je ena od alpinistk za CNN opisala grozljivo izkušnjo. Razmere so se hitro slabšale, soočili sta se s snežnim metežem, točo in plazom. "Spali sva v mokri spalni vreči z zmrznjenimi lasmi," je še opisala.

Za Britanko Fay Manners in Američanko Michelle Dvorak, ki sta obtičali na gori Chaukhamba III v severni Indiji dobrih šest tisoč metrov visoko, je grozljiva izkušnja.

Na pot sta se odpravili 27. septembra, ko sta začeli vzpon, takrat sta zapustili bazo na ledeniku Satopanth. Pet dni sta plezali po strmem in zapletenem terenu z globokimi razpokami, spali na precej nevarnih mestih, a šlo jima je zelo dobro.

Bili sta na 6.015 metrih, kakšen dan stran od vrha, visokega 6.974 metrov, ko jima je padajoča skala presekala vrv, s katero sta za seboj vlekli prtljago, in jo potegnila globoko v prepad. Ostali sta brez nujne opreme, vključno s cepini, šotora, tudi hrane in plinskega grelca. Na pomoč sta poklicali v sredo, 2. oktobra. Prvi poskus reševanja je stekel čez dva dni, v petek, a brez uspeha. Alpinistk reševalci niso našli, pri reševanju so jim dodatno povzročale težave še izjemno slabe in ekstremne vremenske razmere. Nato je alpinistična zveza stopila v stik s francosko plezalno ekipo, ki je že bila na gori, ki bi do žensk lahko prišla naslednji dan.

“Bila sem blizu podhladitve”

Rešili so ju 72 ur po izgubi nujne opreme. Fay Manners je za CNN opisala grozljivo izkušnjo.

“Spomnim se, ko sem videla najino opremo, kako pada v globino. Kaj se dogaja,” je trenutke nesreče za CNN opisala Manner. “Bili sva tako blizu, bili bi prvi, ki bi dosegli vrh gore. Namesto tega so se najine sanje zrušile z gore,” je dodala.

Po njenih besedah sta preživeli z dvema energijskima ploščicama. Imeli sta dehidrirano hrano, a je bila brez grelca neuporabna.

Obtičali na šest tisoč metrov visoki gori
Foto: Fay Manners/CNN

“V nekem trenutku sva se obupani in dehidrirani spustili do kraja, kjer je, ko je sijalo sonce, kapljala voda,” je dejala.

Razmere so se hitro slabšale, soočili sta se s snežnim metežem, točo in plazom. “Spali sva v mokri spalni vreči, lasje so nama zmrznili. Bila sem blizu podhladitve, ponoči sem se tako močno tresla, da me je morala Michelle držati za noge, da me je ogrela,” je opisala nepredstavljive trenutke. Ponoči so se namreč temperature spustile do –15 stopinj Celzija. Takrat sta sklenili, da se bosta začeli spuščati. “Prebijali sva se skozi meglo, brez nujne opreme je bilo zelo nevarno,” je pojasnila za CNN. Bili sta neverjetno olajšani, ko sta zagledali francosko ekipo. “Dobila sem solzne oči,” je dodala. 

S pomočjo Francozov sta se spustili do njihove baze, od koder so ju s helikopterjem odpeljali v bližnjo bolnišnico. Kot je Manners še povedala za ameriški medij, ju ta huda izkušnja ne bo odvrnila od plezanja. Naslednje leto bosta ponovno skušali doseči ta vrh, morda s francosko ekipo, ki ju je rešila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje