Po treh letih Nemčija izvedla prve deportacije obsojenih Afganistancev

Svet 30. Avg 202413:42 1 komentar
Letalo, ki je leta 2021 v Frankfurt pripeljalo Afganistance, evakuirane iz Kabula
Letalo, ki je leta 2021 v Frankfurt pripeljalo Afganistance, evakuirane iz Kabula (Foto: REUTERS)

Iz Nemčije je danes proti Kabulu poletelo letalo z deportiranimi Afganistanci, je potrdil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Gre za prve deportacije, odkar so oblast v Afganistanu pred tremi leti prevzeli talibani, poročajo nemški mediji.

“To so bili afganistanski državljani, vsi obsojeni storilci kaznivih dejanj, ki niso imeli pravice ostati v Nemčiji in za katere so bili izdani nalogi za izgon,” je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade. Sledilo bo še več podobnih deportacij, je dodal.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je deportacijo danes označil za jasen znak, da bo država strogo izvajala zakonodajo. “Napovedali smo, da bomo tudi kriminalce deportirali nazaj v Afganistan. To smo pripravljali skrbno, ne da bi o tem preveč govorili, saj takšni načrti uspejo le, če se potrudiš, če to storiš previdno in zelo diskretno. To je bilo danes storjeno,” je dejal med predvolilno kampanjo svojih socialdemokratov (SPD) v bližini Leipziga.

Letalo katarske družbe Qatar Airways je zjutraj vzletelo z letališča pri Leipzigu in odletelo proti afganistanski prestolnici Kabul. Na krovu je bilo 28 afganistanskih državljanov. Po informacijah nemške tiskovne agencije dpa gre za moške. Po poročanju portala nemškega tednika Der Spiegel je vsak izmed deportiranih pred tem prejel 1.000 evrov.

Nemške oblasti deportacijo načrtovale dva meseca

Prvi let deportiranih Afganistancev, odkar so na oblasti talibani, so nemške oblasti načrtovale okoli dva meseca ob podpori Katarja, ki je bil posrednik med Berlinom in Kabulom.

Nemčija sicer doslej ni vzpostavila diplomatskih odnosov s talibanskimi oblastmi, je pa Scholz že po smrtonosnem napadu z nožem v Mannheimu konec maja napovedal vnovične deportacije najbolj nevarnih kriminalcev in oseb, osumljenih terorizma, v Afganistan in Sirijo.

Človekoljubne organizacije so do deportacij kritične. Pri Amnesty International so obtožili Berlin, da se igra volilno taktiko in krši svoje obveze v okviru mednarodnega prava, saj deportirancem grozi mučenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje