Po uboju Nasrale naj bi iranskega vrhovnega voditelja premestili na varno

Svet 28. Sep 202413:26 0 komentarjev
Ali Hamenej
Ali Hamanej. (Foto: PROFIMEIDA)

Iranskega vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja so premestili na varno lokacijo v Iranu, sta za tiskovno agencijo Reuters povedala dva regionalna uradnika. Dodala sta, da je Teheran v stalnem stiku s Hezbolahom in drugimi regionalnimi skupinami, da bi določil naslednje korake, potem ko je Izrael sporočil, da je ubil vodjo Hezbolaha.

Ali Hamenej je pozneje v izjavi, v kateri ni omenil vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, obsodil poboje libanonskega ljudstva in opozoril, da je to dokaz “kratkovidnosti in nespametne politike voditeljev Izraela”, poroča britanski BBC.

Poudaril je, da vse odporniške skupine v regiji podpirajo Hezbolah in mu stojijo ob strani. “Izraelski kriminalci morajo vedeti, da so znatno premajhni, da bi lahko povzročili kakršno koli večjo škodo trdnjavam Hezbolaha v Libanonu,” je nadaljeval in vse muslimane pozval, naj stojijo ob strani Libanoncem in Hezbolahu ter ju podpirajo pri spopadih z zatiralskim režimom.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je bil v petkovem napadu v Bejrutu ubit Nasrala. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je kmalu za tem obljubil, da bo vojska dosegla vsakogar, ki bo ogrožal državljane Izraela.

Hasan Nasrala
Hasan Nasrala (Foto: Al-Manar TV/REUTERS)

Hezbolah navedb o uboju Nasrale uradno ni potrdil. Vir blizu Hezbolaha je sicer za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo. Ni pa potrdil, ali je bil Nasrala ubit.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja Hezbolah. Izrael je poleg Nasrale potrdil tudi smrt drugih poveljnikov Hezbolaha, vključno s poveljnikom gibanja v južnem Libanonu Alija Karaka.

“Napad je bil izveden, ko je Hezbolahovo višje poveljstvo delovalo na sedežu in izvajalo teroristične dejavnosti proti državljanom države Izrael,” je še sporočila vojska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!