Po umiku ukrajinske vojske je Rusija zavzela mesto Vugledar

Svet 03. Okt 202418:02 2 komentarja
Vugledar
Foto: Planet Labs Inc./via REUTERS

Ruska vojska je zavzela mesto Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Iz Vugledarja se je pred tem umaknila ukrajinska vojska, saj ji je grozila obkolitev.

“Zaradi odločnih akcij vojaške skupine Vostok je bilo naselje Vugledar ‘osvobojeno’,” je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Rusija je mesto zavzela po tem, ko je ukrajinska vojska v sredo naznanila umik, saj ji je zaradi obsežnih napadov in ruskega napredovanja v regiji grozila obkolitev.

Ruske sile so si Vugledar prizadevale zavzeti od prvih tednov invazije na Ukrajino. Za nadzor nad mestom so se odvijali krvavi spopadi, rusko obstreljevanje pa ga je v veliki meri zravnalo z zemljo. Padec Vugledarja predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih in sproža vprašanja o stabilnosti ukrajinskih obrambnih položajev na jugovzhodni fronti.

Rusija je medtem danes nadaljevala napade iz zraka na Ukrajino. V napadu z droni na regijo Černigiv so bile ubite tri osebe, med njimi tudi otrok, štiri pa ranjene, je sporočila policija. Kot je pojasnila, so ruski droni zadeli cisterno z gorivom, ki je nato eksplodirala. Požar je zajel več stavb.

Zaradi ruskih napadov je okoli 260.000 ljudi v krajih Slovjansk, Kramatorsk, Družkivka, Kostjantinivka in okoliških naseljih v regiji Doneck ostalo brez vode, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil guverner regije Vadim Filaškin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje