Po več letih zastoja končno preboj v pogajanjih o vstopu Črne gore v EU

Svet 26. Jun 202420:30 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Črna gora lahko začne sklepno fazo pristopnih pogajanj z EU, je danes povedala belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Črnogorski premier Milojko Spajić je ob tem dejal, da imajo že pripravljen načrt za nadaljevanje pogajanj, ki so sedem let praktično stala. EU in članicam se je zahvalil za podporo, pri čemer je izpostavil Slovenijo in Hrvaško.

Na medvladni konferenci v Bruslju sta danes EU in Črna gora pregledali napredek, ki ga je ta država v zadnjem času naredila na svoji poti v unijo.

“V zadnjih petih mesecih je črnogorska vlada sprejela ključne zakone in reforme ter strategije, potrebne za izpolnitev vmesnih ciljev v okviru pogajalskih poglavij 23 in 24,” je po konferenci povedala belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU. Ti dve poglavji obsegata področja pravosodja, temeljnih svoboščin in varnosti.

“Pripravljeni smo, da začnemo zadnjo fazo vključevanja Črne gore v EU. Evropska unija vam je pripravljena stati ob strani na vsakem koraku te poti,” je še povedala belgijska ministrica za zunanje in evropske zadeve.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib (Foto: PROFIMEDIA)

“V prihodnjih mesecih bomo zaprli veliko poglavij”

Da današnja medvladna konferenca pomeni, da je Podgorica pripravljena na začetek zapiranja preostalih pogajalskih poglavij in s tem sklepne faze pogajanj, je dejal tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. “Pričakujem, da bi lahko s Črno goro v prihodnjih šestih mesecih zaprli veliko poglavij,” je povedal. Tri poglavja od skupno 33 so namreč že začasno zaprta, zaprli pa bi lahko še več drugih, je pojasnil. Poudaril je sicer, da bo napredek pri tem odvisen od Podgorice.

Črnogorski premier Milojko Spajić pa je pojasnil, da so že pripravili okvirni načrt za nadaljevanje pogajanj v prihodnjih 18 do 24 mesecih. “Pričakujem veliko dela, veliko zavzetost, nov optimizem in novo energijo celotne vlade in celotne javne uprave,” je povedal. Izrazil je prepričanje, da bo spodbuda, ki jo daje današnje srečanje v Bruslju, k temu močno pripomogla.

“Danes je pomemben dan, vendar pa bo vsak naslednji še pomembnejši,” je še povedal in se zavzel za to, da bi Črna gora najkasneje do leta 2028 postala 28. članica EU.

Za podporo na dosedanji poti se je zahvalil institucijam EU in vsem državam članicam EU, pri čemer je izpostavil prijateljski državi v regiji – Slovenijo in Hrvaško. Od drugih članic je omenil še Francijo, Nemčijo in Italijo. Tako je po več letih zastoja prišlo do preboja v pogajanjih Črne gore o vstopu v EU, ki so se začela junija 2012. Ta zahodnobalkanska država, ki je samostojnost in neodvisnost razglasila junija 2006, je prošnjo za članstvo vložila konec leta 2008.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!