Po koncu varnostnih del se začenja obnova Notre-Dame

Magazin 21. Sep 202111:07 0 komentarjev
Notre Dame
Benoit Tessier/REUTERS

Dela, ki so vezana na mehansko odpornost in stabilnost Notre-Dame, so končana, kar omogoča začetek obnove katedrale dve leti po tem, ko je požar uničil podstrešje in se je skozi oboke zrušil stolpič.

Kmalu po požaru aprila 2019 je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da bodo katedralo iz 12. stoletja obnovili. Obljubil je, da bo za javnost znova odprta do leta 2024, ko bo Francija gostila olimpijske igre.

Zadnja faza prizadevanj za zavarovanje njene strukture je vključevala okrepitev poškodovanih obokov z velikanskimi lesenimi okvirji, so dejali v državni agenciji in dodali, da so na dobri poti izpolnitve Macronovega cilja ponovnega odprtja.

Katedrala bo obnovljena po prejšnji zasnovi, vključno s 96-metrskim zvonikom, ki ga je zasnoval arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredi 18. stoletja in za katerega je bil izbran nov les.

Obnovitvena dela se bodo predvidoma začela v prihodnjih mesecih, po izbiri izvajalca dela. Ta mesec pa se bo začelo čiščenje notranjih sten in tal stavbe, so poročili iz agencije.

Leta 2019 je požar v znani katedrali v Franciji in po svetu povzročil šok. Objokani Parižani in obupani turisti so onemeli gledali požar, medtem ko so ognjeni zublji uničevali katedralo v središču Pariza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!