Po zapletih zaradi plaž Rim popustil pritisku Bruslja

Svet 05. Sep 202416:29 0 komentarjev
Sorrento, plaža, Italija
V okolici Neaplja je privatiziranih 95 odstotkov plaž; na sliki: plaža pri Sorrentu (Foto: Profimedia)

Italijanska vlada je v sredo zvečer objavila odlok, po katerem bodo morali v Italiji od leta 2027 za državne koncesije za plaže objaviti javni razpis, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rim je tako popustil pritisku Bruslja za odprtje tega sektorja za konkurenco.

V Evropski komisiji so odlok danes pozdravili. Proti ukrepom, ki jih je zahtevala Evropska unija, so avgusta stavkali najemniki plaž. Številne plaže na Apeninskem polotoku so tako 9. avgusta v znak protesta proti ukrepom pod pritiskom EU odprli dve uri pozneje kot običajno.

Obale in plaže v Italiji so na splošno v državni lasti, občine pa trenutno podeljujejo nekaj več kot 12.000 koncesij za njihovo upravljanje. Težava je, ker koncesije podeljujejo brez ustreznega razpisnega postopka, ki ga zahteva EU. Koncesije se redno podaljšujejo, pogosto brez prilagoditve cen, včasih pa se praktično prenašajo kot družinsko premoženje.

Bruselj vztraja, da mora Rim koncesije za kopališča dodeliti z javnim razpisom v skladu z direktivo, ki od držav članic zahteva, da zagotovijo pošteno konkurenco in preglednost, da bi se izognili diskriminatornim praksam, ki bi lahko ogrozile načelo enotnega trga. Najemniki plaž se bojijo, da bi zaradi tega na plažah namesto italijanskih družin odločala tuja podjetja.

V skladu z odlokom italijanske vlade bodo sedanje koncesije veljale do 30. septembra 2027. Pred tem bo moral biti junija istega leta objavljen javni razpis za koncesije.

Najkrajši rok trajanja novih koncesij bo po novem pet let, najdaljši pa 20 let. Novi koncesionarji bodo morali svojim predhodnikom izplačati odškodnino za prevzete zaloge.

“Sodelovanje med Rimom in Brusljem je omogočilo vzpostavitev ravnovesja med potrebo po odprtju trga koncesij in možnostjo spoštovanja legitimnih pričakovanj sedanjih najemnikov,” so ob sprejetju odloka sporočili iz palače Chigi. Opozicijsko Gibanje petih zvezd je triletno obdobje do prvih razpisov označilo za predolgo in za posmeh Bruslju.

V Evropski komisiji so sprejetje odloka pozdravili. “To je pomemben korak v pravo smer,” je danes dejala tiskovna predstavnica komisije za notranji trg Johanna Bernsel. Dodala je, da glede tega ostajajo v tesnem stiku z italijanskimi oblastmi.

#related-news_

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!