Nemec razočaran nad Hrvaško: “Mama je bila v popolnem šoku”

Svet 08. Avg 202418:37 3 komentarji
Split
Split (Foto: PROFIMEDIA)

Za 33-letnega Nemca, ki je na počitnice na Hrvaško odpotoval z nekdanjim dekletom in mamo, se je dopust že prvi dan spremenil v pravo nočno moro. Njegova mama je namreč padla v dva metra globoko luknjo pred nastanitvijo, saj ta ni bila zaščitena z ograjo. Poškodovano so jo odpeljali v splitsko bolnišnico, tam pa se je šele začela prava drama. Medicinsko osebje naj bi žensko več ur pustilo ležati v lastnem urinu, ob njenih prošnjah, naj ji pomagajo, pa naj bi zavijali z očmi.

V Švici živeči Nemec Uwe Idler se je z družino veselil dopusta v Omišu, a so se njihove sanjske počitnice kmalu spremenile v nočno moro. 33-letnik, njegovo nekdanje dekle in 55-letne mama Angelika so v apartma, ki so ga rezervirali, prispeli 24. julija, a se je še isti dan zgodila nesreča, poroča Jutarnji.hr.

Po besedah Idlerja se je mama odločila, da bo legla in se spočila. Ko se je odpravila v svojo sobo, je padla v dva metra globoko luknjo, ki je bila pred apartmajem in ni bila zaščitena z ograjo. Lastnica je trojici dejala, da ograjo sicer namerava postaviti in da je že naročena, a da še ni prišla.

“Mama je bila v popolnem šoku. Menim, da je skrajno nezaslišano dati v najem takšen apartma,” je za švicarski portal 20 Minutes dejal Idler. O nesreči je trojica takoj obvestila lastnico apartmaja, ta pa je poklicala reševalno vozilo. A prava drama se je začela šele v splitski bolnišnici.

Po besedah Idlerja 55-letna Nemka zaradi poškodb ni mogla na stranišče, zato je medicinske sestre prosila za plenico. Njeni želji naj bi ugodile šele po enournem prigovarjanju. Idler je dejal, da kasneje medicinske sestre ženski plenice niso zamenjale, čeprav je bila čisto polna, postelja pa premočena.

Žensko naj bi v lastnem urinu pustile ležati več ur, ob njenih prošnjah, naj ji pomagajo, pa zavijale z očmi. Kasneje naj bi se jo le usmilile, a naj bi menjavo plenice spremljale ostre besede medicinskih sester, ki naj bi govorile “fuj fuj”. “Njihovo obnašanje ni bilo samo ponižujoče, ampak tudi žaljivo in nečloveško,” je dejal Idler.

Bolnišnica v Splitu
Foto: PROFIMEDIA

Nemka je v splitski bolnišnici preživela pet dni, saj si je pri padcu zlomila ramo. Po petih dneh so jo z reševalnim vozilom, ki ga je organiziral nemški avtomobilski klub (ADAC), odpeljali v Nemčijo. “Ko so mamo odpeljali, se je izkazalo, da bolnišnica osebju v reševalnem vozilu sploh ni predala vseh informacij o poškodbah mame. Raztrganine in praske, zlomljena medenica in zlom kolka niso bili omenjeni, prav ti podatki pa so bili pomembni, da bi medicinsko osebje vedelo, kako mamo prepeljati domov,” je ogorčen Idler.

Jutarnji.hr poroča, da ni jasno, ali v splitski bolnišnici informacij o diagnozi medicinskemu osebju niso posredovali ali pa vseh poškodb, ki jih je utrpela ženska, sploh niso zaznali.

Uwe Idler je zdaj spet v Švici, a bo kmalu odpotoval v Nemčijo k svoji materi, ki so jo v torek odpustili iz nemške bolnišnice. Oba sta zaradi dogodkov, ki so dopust spremenili v nočno moro, še vedno jezna in nameravata vložiti tožbo tako zoper bolnišnico kot tudi zoper lastnico apartmaja.

“Strašno me je skrbelo za mamo. To je velika psihična obremenitev za vse nas,” je dejal Idler, ki je že v stiku s svojim odvetnikom. Na očitke so se v splitski bolnišnici že odzvali. Zapisali so, da je bolnica prejela vse potrebno zdravljenje in da jim je žal, da z oskrbo ni bila zadovoljna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje