Podgane, ščurki in smrad v hrvaškem obmorskem mestu: meščani upravi poslali miši

Svet 21. Avg 202409:38 2 komentarja
Smeti na dvorišču v Splitu
Foto: DNEVNIK.hr

Za prebivalce enega od predmestij Splita so podgane, ščurki in smrad vsakodnevni pojav. Eden od stanovalcev na svojem dvorišču namreč že leta zbira smeti, njegovo početje pa sosede že leta spravlja v obup. Mnogi so se izselili, tisti, ki ostajajo, pa že dalj časa (neuspešno) mestne oblasti pozivajo k ukrepanju.

V splitskem predmestju Lučac na enem od dvorišč njegov lastnik že leta nabira smeti. Razmere so iz meseca v mesec hujše, stanovalci v bližini so ogorčeni, poroča Dnevnik.hr.

Smeti naj bi po besedah njegove sosede Nede Tukić nabiral že leta. Iz njegovega divjega smetišča se širi neznosen smrad, pa tudi podgane in ščurki. “Niti svoje terase ne morem odpreti, ker se po terasi sprehaja štiri ali pet miši,” je za Dnevnik Nove TV še povedala soseda. Tja se je preselila pred šestimi leti in ne pomni dneva brez smradu.

Smeti na dvorišču v Splitu
Foto: DNEVNIK.hr

V neposredni bližini dvorišča so turistične nastanitve, drugi najemniki so se po besedah Tukić izselili, “ker tako niso mogli živeti”.

Lastnik dvorišča Dušan Mijić v svojem početju ne vidi težav.

Po navedbah splitskih oblasti komunalno redarstvo vodi postopek, ki naj bi se zaključil z odstranitvijo smeti. A na inšpekcijo so se sosedje obrnili že marca, ko je Dnevnik.hr prvič pisal o dvorišču.

Tedaj so inšpektorji zatrdili, da bo po njihovem posredovanju Mijić svoje dvorišče v 15 dneh sčistil – česar pa, kot vse kaže, ni storil. Po navedbah inšpektorata je največja ovira za odstranitev smeti to, da gre za zasebno zemljišče.

Razočarani meščani so po poročanju Dnevnik.hr mestni upravi kot darilo poslali kartonsko škatlo s poginulimi mišmi.

Smeti na dvorišču v Splitu
Foto: DNEVNIK.hr

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje