Podpora vstopu BiH v EU še naprej pada, entiteti močno razdeljeni

Svet 23. Avg 202411:58 0 komentarjev
BIH EU
Foto: PROFIMEDIA

Več kot 70 odstotkov državljanov Bosne in Hercegovine podpira vstop države v Evropsko unijo, je pokazala nova javnomnenjska raziskava Direktorata za evropske integracije BiH (DEI). V Federaciji BiH podpora presega 80 odstotkov, v Republiki Srbski pa je nižja od 50 odstotkov. V BiH podpora vstopu v EU sicer iz leta v leto rahlo upada.

Raziskava je pokazala, da bi v primeru referenduma za vstop BiH v EU junija glasovalo 71,2 odstotka vprašanih. V Federaciji BiH vstop v EU podpira 83,8 odstotka vprašanih, v Republiki Srbski pa 48,3 odstotka. V okrožju Brčko, ki je posebna administrativna enota v BiH, bi za vstop v EU glasovalo 75,1 odstotka anketiranih.

V anketi, ki jo je DEI izvedel v enakem obdobju lani, je vstop BiH v EU na ravni države podpiralo 73,3 odstotka vprašanih, pred dvema letoma pa 77,4 odstotka, kar je za dobrih šest odstotkov več kot letos.

Trije najpomembnejši razlogi za podporo članstvu v EU med letošnjimi anketiranci so bili svoboda gibanja ter prost pretok blaga in kapitala, zagotavljanje trajnega miru in politične stabilnosti ter spoštovanje zakonov in predpisov. Najpomembnejši razlogi med anketiranci v BiH, ki ne podpirajo vstopa v EU, so višji življenjski stroški in davki, prevelika centralizacija in izseljevanje prebivalstva.

Četrtina jih meni, da BiH nikoli ne bo v EU

Skoraj 40 odstotkov vprašanih meni, da bo BiH postala članica EU v naslednjih desetih letih, četrtina pa, da se to ne bo zgodilo nikoli. Več kot polovica jih je prepričanih, da država nima druge alternative od evropske poti.

Anketo o podpori evropskim integracijam BiH je DEI izvedel junija na vzorcu 1.200 vprašanih, rezultate pa so objavili v sredo.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016, Evropska komisija pa ji leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morala izpolniti za status kandidatke. Čeprav pogojev ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 vseeno podelila status kandidatke, marca pa je ob pogoju, da izvede določene reforme, potrdila tudi začetek pristopnih pogajanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!