Podpredsednik srbske vlade: Naredil sem sezname ljudi, ki niso dobrodošli

Svet 27. Avg 202414:43 6 komentarjev
Aleksandar Vulin
Foto: PROFIMEDIA

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin je, ko je bil minister za policijo in direktor Varnostno-informativne agencije (BIA), sestavil sezname ljudi, ki niso dobrodošli v Srbiji. "Naredil sem jih po zakonu in po vesti, žal mi je, da jim nisem posvetil več pozornosti," je poudaril za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

Po incidentu na srbski meji, ko so zaradi verbalnega delikta več ur zadrževali hrvaško pevko Severino Vučković – ji po zaslišanju odobrili vstop, a se je pevka vseeno vrnila na Hrvaško –, se je oglasil podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin, nekdanji minister za policijo in direktor srbske Varnostno-informativne agencije (BIA). Priznal je, da je on sestavil seznam ljudi, ki niso dobrodošli v Srbiji.

“Sezname sem naredil jaz. Kot minister za policijo in direktor BIA po zakonu in po vesti. Žal mi je, da jim nisem posvetil več pozornosti, saj vidim, koliko gnusob je šlo po krivici v pozabo. Aleksandra Vučića o tem niso spraševali niti ga ne bi smeli,” je dejal Vulin. Poudaril je, da so vsi s seznama prosili za odpravo prepovedi, dodali so, da obstajajo hujši ljudje od njih in da niso mislili resno, o čem so peli in govorili.

“Pritoževali so se, da ta prepoved vpliva na njihov zaslužek ali pa jih ovira pri upravljanju premoženja, ki ga imajo v Srbiji,” je opisal za agencijo Tanjug. Po besedah Vulina so ga nekateri osebno rotili, naj jih izbrišejo s seznama, spet drugi prek svojih menedžerjev, nekateri celo prek predstavnikov vlad svojih držav.

Severina
Marko Prpic/PIXSELL

“Mnogi so na skrivaj poskušali priti do Aleksandra Vučića, ki so ga javno pljuvali,” je poudaril Vulin. Po njegovih besedah niso dobrodošli tisti, ki so “prepevali o Orićevem pokolu Srbov za božič, nekateri zato, ker so tepli naše otroke na koncertih, na spletu pa preklinjali srbsko mater, in prepevali, da jim nihče ne more do živega, saj so močnejši od Srbije,” je dejal in dodal, da so nekateri razkazovali simbole Velike Albanije in slavili generala Anteja Gotovino.

Po besedah Vulina so na seznamu tudi tuji državljani, ki so se v Srbiji udeleževali nasilnih protestov, in ‘narkokralji’. Za agencijo Tanjug je še poudaril, da je na seznam uvrstil tudi poslance črnogorskega parlamenta, ki so glasovali, da je Srbija genocidna država.

Srbski predsednik Vučić je že napovedal ukinitev spornih seznamov ljudi, ki jih mora policija zadržati zaradi verbalnega delikta. Po incidentu je Vučić poudaril, da Severine niso priprli, le zadržali. Dodal je, da je bilo to zelo neumno in popolnoma nepotrebno, a ne zaradi Severine, ampak zato, ker “mora Srbija narediti vse, da bi se od Hrvaške razlikovala v vsem”. Dejal je še, da o hrvaški pevki misli vse najslabše.

Spomnimo, Severina je včeraj opisala, kako so jo srbski policisti štiri ure zadrževali na meji in jo med drugim zaslišali o njenem mnenju o genocidu v Srebrenici, operaciji Nevihta in zakaj je podprla proteste proti rudniku litija v Srbiji.

Pevka je za hrvaški portal 24sata rekla, da ne bo več prišla v Srbijo, dokler bo na oblasti Vučić. Obtožila ga je, da je iz države pregnal več sto tisoč Srbov, ki so pobegnili od njegove politike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje