Pogled na šimpanzijo pretresa: ne more se ločiti od mrtvega mladička

Svet 26. Maj 202420:14 0 komentarjev
Žalujoča šimpanzinja v španskem živalskem vrtu
Foto: Nacho Doce/REUTERS

Žalujoča šimpanzinja v enem od španskih živalskih vrtov že tri mesece v naročju nosi svojega mrtvega mladiča.

Obiskovalce španskega živalskega vrta Bioparc v Valencii pretresa pogled na eno od tamkajšnjih šimpanzinj. Žalujoča mati namreč tri mesece v naročju nosi svojega mrtvega mladiča, poroča Reuters.

Šimpanzinja Natalia je mladička izgubila, ko je bil star le nekaj dni, od takrat pa se ni ločila od njegovega telesa.

“Takšno vedenje je bilo pri šimpanzih že zabeleženo, ne le v živalskih vrtovih, temveč tudi v divjini,” je za Reuters povedal vodja živalskega vrta Bioparc Miguel Casares. Kot ljudje, tudi šimpanzi žalujejo po smrti svojih bližnjih, a je nenavadno, da proces traja tako dolgo in je tako intenziven, kot je bil pri španski opici.

Žalujoča šimpanzinja v španskem živalskem vrtu
Foto: Nacho Doce/REUTERS

Po Casaresovih besedah obiskovalce pogled na mrtvega opičjega mladička sprva šokira, a so po tem, ko jim v živalskem vrtu razložijo, kaj se je zgodilo, zelo razumevajoči.

Natalia je enega od mladičev sicer izgubila že leta 2018 in so jo zato v živalskem vrtu tokrat še posebej natančno opazovali.

Šimpanzi so po pisanju Reutersa med najbolj ogroženimi primati v Afriki, kjer naravno populacijo – ki šteje med sto do dvesto tisoč osebkov – ogrožajo lov, izguba habitatov in bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!